Soha nem süt be a nap?

2018.11.20. 07:28

Tavaly óta 350 megawatt – Jól termelt a szombathelyi börtön napelemparkja

Jelentősen csökkent a szén-dioxid-kibocsátás és sokat spóroltak az elmúlt kilenc hónapban, amióta napelempark szolgálja ki a szombathelyi börtön energiaszükségletének harmadát.

Forrás: Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

Fotó: Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

Lehet, hogy a börtön ablakába soha nem süt be a nap, de a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területére telepített napelempark elegendő napfényt kapott, derül ki az intézet összegzéséből. Február eleje óta termel villamos energiát az 1500 napelemes kis erőmű, amelyet a börtön eddig kihasználatlan, mintegy 6600 négyzetméteres területére telepítettek.

Fotó: Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

A park energiatermelése hozzávetőleg 150 családi ház villamos energiaszükségletét fedezné – a börtönt nézve pedig az igény egyharmadát elégíti ki. Ezzel egyrészt sokat spórol az intézet, másrészt nem elhanyagolható a környezetvédelmi szempont, hiszen kevesebb a káros szén-dioxid-kibocsátás.

Fotó: Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

Sokat sütött a nap idén február óta: márciustól október végéig 350 megawatt energiát termelt a szombathelyi börtön rendszere, így 190 tonnával csökkentették a szén-dioxid-kibocsátást a légkörben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában