Nyertes pályázat

2018.11.08. 07:00

Új családi házak épülnek látás- és mozgássérültek számára

Megtartották a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézményben a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vasi kirendeltsége Nyitott világ kapujában projektjének nyitórendezvényét.

Merklin Tímea

Fekete Árpád (jobbról) arról beszél, hogy a fogyatékosság nem szociális ügy

Fotó: Horváth Balázs

A nyertes pályázatnak köszönhetően az idősellátás marad az intézményben, a látás- és mozgássérült embereket pedig hat új épületben helyezik el. Az egyenként 250-260 négyzetméteres, földszintes házakban hat szobát, három akadálymentesített fürdőt, konyhát, nappalit, mosókonyhát, teraszt alakítanak ki. Szombathelyen kettő, Táplánszentkereszten négy, egyenként 12 férőhelyes, komplex, akadálymentesített családi ház épül. Dr. Huszár Lilla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vas megyei kirendeltségének igazgatója kiemelte: a sérültek eddig 5-6 fős szobákban voltak elhelyezve, most kétszemélyes szobáik lesznek, ahol nagyobb önállóságban élhetnek.

Fekete Árpád (jobbról) arról beszél, hogy a fogyatékosság nem szociális ügy
Fotó: Horváth Balázs

– Az új ellátási forma új munkahelyeket is teremt, mert új gondozókat is vesznek fel melléjük, a projekt során a gondozókat és a lakókat is képzésben részesítik, a mozgás- és látássérültek megkapják a számukra szükséges fejlesztéseket is – mondta dr. Huszár Lilla. – Mindemellett létrejön két szolgáltatóház, amelyeket a helyi lakosságnak is megnyitnak alapellátásra: Szombathelyen pszichiátriai jelleggel, Táplánszentkereszten a szociális étkeztetés megoldására és közösségi programokon való részvételre.

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke kifejtette: a rászorulókról gondoskodni elsősorban nem pénzkérdés, hanem akarat, de szerencsés, hogy ez a pályázat lehetővé teszi a minőségi ellátást nyújtó házak megépítését. V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról beszélt, hogy a tolerancia nem elég, elismerés illeti azokat, akik hátrányokkal megküzdve élik a mindennapjaikat. Miközben a kormányzat meggondolja, hogy mennyit költsön a közszférára, mutatkozik egy másik tendencia is: a sérültek életminőségének magasabb szintre emelése.

 

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy a kivitelező cég átlagon felüli szerepvállalásáról ismert magyar vállalkozás, ez garancia az építkezés minőségére is, és hogy határidőre – 2019. június 30-ára – befejezik a munkát. Fekete Árpád, a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézmény vezetője azt a gondolatot közvetítette, hogy a fejlett rehabilitációs rendszereknek köszönhetően Nyugat-Európában a fogyatékosság nem szociális, hanem az érintettek emberi és állampolgári egyenjogúságát meghatározó kérdés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában