A könyvek otthona

2018.12.10. 07:00

A vasvári könyvtár jubileumot ünnepelt

Húsz éve költözött a könyvtár a mai helyére. A jubileumot konferenciával ünnepelték. A rendezvényen könyv­bemutatókat is tartottak.

Pogács Mónika

Gyöngyösi Zsuzsa, a könyvtár vezetője beszámolt az eredményekről: az évforduló alkalom az összegzésre

Fotó: Pogács Mónika

A konferencia résztvevőit Tóth Balázs polgármester köszöntötte, aki az olvasás jövőjéről azt mondta: véleménye szerint a könyvekre mindig szükség lesz. Míg a technikai eszközök a felgyorsult világban való eligazodásban segítenek, addig a könyvek nyugalomhoz, a fontosabb dolgok megtalálásához visznek közel.

– Az önkormányzatnak azért is fontos a könyvtár működtetése, mert egyfajta városi identitásképző hely. Az idejáró gyermekek, fiatalok, felnőttek pozitív élményeket szereznek itt, kötődnek ezáltal is Vasvárhoz – hangsúlyozta Tóth Balázs. Hozzátette: a vasvári könyvtár igényesen kialakított környezete, az intézmény által kínált tartalmas programok a közösség és a kulturális élet kiszolgálásában fontos szerepet játszanak.

Gyöngyösi Zsuzsa, a könyvtár vezetője beszámolt az eredményekről: az évforduló alkalom az összegzésre
Fotó: Pogács Mónika

Gyöngyösi Zsuzsa könyvtárvezető ezután a bibliotéka munkáját, eredményeit összegezte. Ebből kiderült: a vasvári könyvtár vezetésének, munkatársainak nem volt könnyű dolguk az utóbbi évtizedekben. A domonkos kolostor és annak úgynevezett sárkánytornya ideális otthona volt a könyvtárnak, de a falak nem bírták a kötetek súlyát. Az intézménynek költöznie kellett. Ezután a helyét kereste a városban, például az egykori pártbizottság helyén, de innen is költözniük kellett: az épületben ma a járási kormányhivatal működik. Egy ideig a könyvtár egy részlege a Körház alagsorában is működött, de ott sem maradtak sokáig. Következő állomásként egy korábbi szolgálati orvoslakás épületét alakíthatták át könyvtárrá, de ide a gyermekrészleg már nem fért el; a Főszolgabíró tér egyik épületébe került a dokumentumraktárral együtt. Ilyen mozgalmas előzmények után foglalhatta el végül mostani helyét 1998 tavaszán a vasvári könyvtár abban az Alkotmány utcai ingatlanban, amely a harmincas években polgári lakás volt, később rend­őrkapitányság működött benne.

– Ez a tény máig nehezíti a dolgunkat, hiszen a raktárként használt egyik terem például egykor fogdaként működött, falaiba nem tudunk egy szöget sem ütni, a függesztéseket máshogyan kell megoldanunk – jegyezte meg Gyöngyösi Zsuzsa.

Dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész kiadványt mutatott be
Fotó: Pogács Mónika

A könyvtárvezető vetített képekkel illusztrált előadásban foglalta össze a vasvári intézmény legutóbbi húsz évének sikereit. Gyöngyösi Zsuzsa vezetése alatt az épület megszépült. Infrastrukturálisan és technikai eszközökben is naprakész, a kor kihívásainak, igényeinek megfelelő felszereltséget kapott. Mindezt önerőből, a város támogatásából és pályázatoknak köszönhetően valósították meg. A tartalmi munka is bővelkedik a könyvek kölcsönzésén túl programokban, eseményekben. A sok közül egy kiemelt és vállalt feladat az örökségvédelem ügyének képviselete, az értéktármozgalom helyi működtetésében való aktív részvétel. A könyvtárvezető beszélt az épület felújításának fázisairól is. Egy önkormányzati pályázatnak köszönhetően húsz éve új födémet, szigetelést kapott az intézmény, a tetőre ötven napelem került, amelyek azóta is segítik a költséghatékony működtetést. 2008-ban egy pályázat támogatásával a nyílászárókat is cserélni tudták, belső felújítások is történtek. 2009-ben elnyerték az Év könyvtára címet.

A tájékoztató után Kiss Gábor történész, régész dr. Bendefy Lászlónak, a könyvtár névadójának egy újra kiadott könyvét mutatta be, dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész pedig a domonkos rend történetét feldolgozó sorozat két kötetével és további kiadványok terveivel ismertette meg a fórum résztvevőit. A jubileu­mi szakmai nap várossétával, Vasvár örökségvédelmi értékeinek bemutatásával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában