Tanulmány

2018.12.30. 07:00

Fájdalomcsillapító a gyengéd simogatás

Csökkenti a kisbabák fájdalomérzetét a gyengéd simogatás, állítja egy új brit tanulmány.

VN

A simogatás csökkentheti a stresszt a szülőben és a gyermekben

Fotó: Pixabay.com

Az Oxfordi Egyetem és a liverpooli John Moores Egyetem kutatói harminckét kisbaba agytevékenységét vizsgálták, amikor vért vettek tőlük. A babákat két csoportra osztották, a gyerekek felét a vérvétel előtt gyengéden simogatták egy puha kefével. E csoportban a kicsik 40 százalékkal kevésbé érezték a fájdalmat agytevékenységük alapján.

– A tapintásnak úgy tűnik fájdalomcsillapító hatása van, ráadásul mellékhatások nélkül – összegezte a kutatás tapasztalatait a tanulmány szerzője, Rebeccah Slater.

A kutatók azt is megállapították, hogy az optimális fájdalomcsökkentő simogatás sebessége másodpercenként három centiméter.

– A szülők ösztönösen ezzel a tempóval simogatják a kisbabájukat – mutatott rá Slater professzor. Szerinte megértve a gyermekek simogatásának és masszírozásának neurobiológiai alapjait, az orvosok jobban tudnak segíteni a szülőknek abban, hogyan tudják megvigasztalni kisbabájukat.

A simogatás csökkentheti a stresszt a szülőben és a gyermekben
Fotó: Pixabay.com

A kutatással sikerült bizonyítani, hogy a kisbabákban is lehet aktiválni egyes érzékelő neuronokat, és hogy a lassú, gyengéd simogatás képes változást előidézni a babák agyműködésében.

– Korábbi munkák nyomán kiderült, hogy a tapintás növelheti a szülői kötődést, csökkentheti a stresszt a szülőben és a gyermekben, és csökkentheti a kórházi tartózkodás idejét is – tette hozzá még a professzor.

A kutatók most azt tervezik, hogy koraszülött kisbabákkal is megismétlik a kísérletet majd, akiknek érzékelő pályái még kifejlődőben vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában