útravaló

2018.12.21. 16:00

Így vezess karácsonykor

Már karácsonyi csúcsforgalomra számít a közútkezelő, azt kérik az autósoktól, legyenek felkészültek – természetesen Vas megyében is.

Bakos Ágnes

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a napokban folyamatosan nőhet a forgalom az országos közutakon, különösen a nemzetközi átmenő forgalmat biztosító útvonalakon – figyelmeztet közleményben a Magyar Közút NZrt.

A karácsony előtti utolsó hétvégén is nagyobb lehet a forgalom, aki nem otthon tölti az ünnepeket várhatóan december 23-án este vagy szenteste után, december 25-én és december 26-án indul majd útnak. Ekkor várhatóan inkább a gyorsforgalmi utak lesznek telítettek. Ezeket a csúcsidőszakokat érdemes elkerülni – tanácsolják a közutasok.

A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy csak a téli közlekedésre alkalmas abroncsokkal induljanak útnak. Legyen tele az üzemanyagtartály és ellenőrizzék az ablakmosó folyadékot is.

Legyen az autóban vontatókötél, hólánc, indítókábel, jégkaparó, jégoldó-spray, hókotró kefe, kis hólapát. A mobiltelefonok legyenek feltöltve, illetve innivaló és ennivaló legyen az autóban.

A vasi utakon megkezdett munkákat a munkaszüneti napokon természetesen szüneteltetik, de az azokkal járó forgalomkorlátozásokkal számolni kell. A 8-as főúton Vasszentmihálynál, a 8707-es úton Körmendnél és Jáknál is folyik útépítés. Egy sávra szűkül a 110-es pálya legvége a 86-oson Körmendnél, dolgoznak még a 86-on Hegyfalunál és a 8901-es úton Sénél.

 

Ezek is érdekelhetik