Költői receptúrák

2018.12.24. 13:00

Megjelent Böröczki Mihály legújabb kötete

Megjelent Böröczki Mihály szombathelyi költő legújabb kötete Receptúra címmel. A költemények akörül forognak, mi kerül az asztalra, amely mint oltár áll az életünk közepén, nem győzünk mindennap válogatni nemcsak ételekben, de eszközökben is.

Merklin Tímea

Fotó: VN

A hagyomány az egyik legizgalmasabb szál a kötetben: a tyúkköpesztés, a libatömés, a vajköpülés, a vermelés, a kenyérsütés, a kukoricamorzsolás. Helyet és egy-egy versdalt kapnak a régi ételek: a káposztás cvekedli, a grenadírmars, a héjában sült krumpli, a krumplis pogácsa, a cicege, a sterc, a főzelékek, a kásák, a levesek között a tejesleves. Gyerekeknek szótanuló könyv is a verseskötet, annyi új szó van számukra, amennyit csak falun élő nagypapától, nagymamától lehet megtanulni, ha van rá lehetőség. Nekik már lehet, hogy csak a dédszülők tudnák megmutatni, mi az a sajtár, a stelázsi, a kredenc, a szentjánoskenyér, a parasztjégszekrény, a csikótűzhely, a platni, a vindő.

Az ételek között Böröczki Mihály megénekli a vasi dödöllét, a marhalábszárpörköltet, a lecsót, a nokedlit, a tarhonyát, a csipkedettet, a prószát. Nagy horgász lévén nem hagyják nyugodni a balatoni élmények, a halak, a vonyarci étlap, a lángos mellett versben rotyog a halászlé, rímekben akad horogra a ponty. A költő kalandra hív, milyen a szüret, a présház, hogyan mézellik a szőlő, milyen a lopóval szívott bor, külön éneket kap a gigavilág piciny lénye, az emberre támadó darázs. Önálló verseket szentel minden gyümölcsnek, az édességeknek is. Azoknak ajánljuk a kötetet, akik szívesen magyarázzák, mesélik versben is, amikor készítik. MT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában