a magyar kultúra napja

2019.01.22. 17:37

Bendegúz, a Banya meg a Bakter a szombathelyi moziban – Gálaműsor

Hagyományos kultúra napi gálaműsorát az Agora Savaria Fimszínházban tartotta a SzMSzC Puskás Tivadar Fém-és Villamosipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma.

Merklin Tímea

A technika ördöge tréfált, de bölcsen: a vetítés diszkrét bájaként ugrott be a széles vászonra a laptop kérése: „Csatlakozzon vagy keressen másik energiaforrást!” Ennél korszerűbb nyelven talán nem is lehet megszólítani a mai gyerekeket, hogy érdemes bekapcsolódni a műsor megtekintésébe, hiszen mikor máskor adódik alkalom az értékeink komoly előszámlálására, mint épp egy kultúra napi köszöntésben. Vetített képekben nyújtottak számukra válogatást irodalmi, zenei, képzőművészeti alkotásokból: Erkel Ferenc Himnusz-kottájától harangokon, faragásokon át népművészeti motívumokig, megszólalt Kodály Zoltán Esti dala, láttuk Csontváry Magányos cédrusát, Munkácsy Honfoglalását és Petőfi Sándort okostelefonnal szelfit készíteni.

 

Meghallgattuk Berecz András teremtésmeséjét, amelyben kezdetben volt az ember és a ló, csak később került közéjük a lény, aki eperpiros szájával csacsogni kezdett. Egy-egy csepp Sütő András, József Attila, Kosztolányi Dezső, Mikszáth Kálmán, népdal, néptánc, modern tánc, zenekari fellépés mellett jól megfért a tanárok és diákok mókás kedve is. Megjelent például Bendegúz „Indul a bakterház”-ból, aki kerülte az iskolát, de az alatt az egyetlen nap alatt, amikor betette a lábát, sikerült amortizálni. Tegyük hozzá: minden zsiványságot a Baktertől tanult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában