Díjátadó

2019.01.10. 17:50

Egymás mellé állították a múltat és a jelent

Általános és középiskolás, valamint főiskolás és egyetemista diákoknak hirdetett Vas megyei helytörténeti fotó- és filmpályázatot a Berzsenyi Dániel Könyvtár, a H+ Média és Kulturális Egyesület és a Szombathelyi Szépítő Egyesület.

Tóth Kata

Fotó: Unger Tamás

Másodszor mozgósították a szervezők a pályázókat: arra kérték őket, hogy a megyében járva fényképpel vagy kamerával rögzítsék véleményüket közvetlen környezetükről az elmúlt tíz év változásainak tükrében. A megye településein új utcák, terek, épületek, parkok, sportlétesítmények születtek, szobrokat avattak, közintézmények, templomok újultak meg, miközben műemlékek, egykori lakóházak omladoznak vagy tűnnek el végleg. A fiatalok egymás mellé állíthatták fotón vagy filmen a múltat és a jelent, készíthettek etűdöt, dokumentumfilmet vagy riportot.

Hetven fotó és 15 film érkezett a pályázatra – Büki László és Hornyák Emőke fotósok, Szendi Péter, a Vas Népe fotóriportere, valamint Lovass Tibor, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke, Fábián Gábor a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke és Horváth Zoltán függetlenfilmes értékelt kategóriánként és korosztályonként – tegnap az első, második és harmadik helyért járó díjakat, valamint különdíjakat adtak át a könyvtárban. – A filmművészet ma az elmondhatatlan dolgok tolmácsa, közös nyelv. A filmben és a drámában is lennie kell egy tömör mondatnak, amely végigvonul az alkotáson és minden filmkockából visszaköszön – adott útravalót Lovass Tibor a fiataloknak.

 

Megjegyezte még: nehezen döntött a zsűri, mást és mást vettek észre és értékeltek a pályaművekben. Kovács Levente, Közeleg a tél című alkotása harmadik, Farkas Boldizsár Csíz-más című filmje második lett – mindketten a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium diákjai; a Jurisich gimnáziumba járó Darányi Arnold: SOKOS című munkája első helyezett lett. Fábián Gábor a film professzionális képi világát, a vágást és az alkotó bátor megközelítését emelte ki, amivel bemutatta a kőszegi vidéket.

A fényképeknél két kategóriában – általános iskolás és értelmileg sérült diákok, valamint középiskolások, főiskolások, egyetemi hallgatók – zsűrizték a pályamunkákat. Büki László összegzett: – A fotográfiában a szemünk elé táruló dolgokat nem biztos, hogy egyformán látjuk, az sem, hogy ugyanabból a perspektívából fotózunk. Amit te meglátsz, azt nem úgy látja más – a „másképpet” kerestük és díjaztuk a pályaművekben. Sávoly Dorina Iseum – Székesegyház fotója lett az első kategória győztese, a másodikban Darányi Arnold Andalgó 1 című munkáját ismerték el első díjjal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában