segítenek elviselni a mínuszokat

2019.01.13. 15:00

Kalácskák és farsangi fánk a hideg napokra

Ismerős háziasszonyainktól kiadós édes tészták receptjeit kértük a farsang első napjaira. Ilyenkor még jólesnek a tartalmas, kelt édes tészták.

Tersztyánszky Krisztina

Íme a nagymamától örökölt tudás eredménye! Gusztusos kalácskák

Fotó: VN/Penczné Sali Krisztina

Penczné Sali Krisztina szentgotthárdi háziasszony szinte valamennyi receptkönyvünkben szerepel valamilyen egyéni ötletével. Finom süteményeit a nagymamától örökölt tudással és türelemmel saját maga kísérletezi ki, családja nagy örömére. Ezúttal egy gazdagon, ám egészséges hozzávalókkal töltött, mutatós finomság elkészítését mutatja meg olvasóinknak.

Mákos és túrós kalácskák

Ebből a mennyiségből mindkét fajta töltelékkel húsz-húsz darab kalácskát készíthetünk.

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg finomliszt, 30 dkg vaj, 2 egész tojás, 2,5 dkg friss élesztő, 3-4 dl tej, 2 teáskanál kristálycukor.

A tejet meglangyosítjuk a kristálycukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. Közben a vajat alaposan elmorzsoljuk a lisztben. Hozzáadjuk az egész tojásokat és a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk és lágy tésztává dagasztjuk, majd szobahőmérsékleten hagyjuk kelni körülbelül 45-50 percig. Közben elkészítjük a töltelékeket. A mákos töltelékhez kell 15 dkg darált mák, 0,5 dl víz, 10 dkg porcukor, 2 evőkanál méz, 3 dkg mazsola, egy közepes alma lereszelve, 2-3 evőkanál sárgabarack lekvár.

A vízből, cukorból és a mézből szirupot főzünk. Még forrás előtt tegyük bele a mazsolát s azzal együtt forraljuk fel a szirupot. Amikor felforrt, húzzuk le a tűzről és keverjük el benne a mákot, a lereszelt almát és a sárgabarack lekvárt. A túros töltelékhez szükséges: 25 dkg túró, 5 dkg porcukor, 1 csomag bourbon vaníliás cukor, egy egész tojás, 2 dkg vaj megolvasztva, 2 teáskanál vaníliás pudingpor, 4-5 teáskanál darált keksz, fél citrom reszelt héja, valamint áfonya.

A túrót, a cukrokat, a tojást tegyük keverőtálba és robotgéppel keverjük ki. Csurgassuk bele az olvasztott vajat, adjuk hozzá a többi hozzávalót az áfonya kivételével és keverjük krémesre. A megkelt tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át finoman, majd osszuk két részre és egyenként nyújtsuk ki körülbelül 40 x 45 centiméteres téglalappá. Vágjuk fel 8 x 9 centiméteres téglalapokra. A mákos kalácskákhoz a téglalapok közepére tegyünk két teáskanálnyi mákos tölteléket. A téglalap két felső csücskét megfogjuk, lehajtjuk a téglalap alsó felére, az alsó csücsköket pedig felfelé hajtva csavarunk egyet a tészta két végén, és megtekerjük. A tészta vége alulra kerüljön. Ez adja az érdekes csónak formát.

Íme a nagymamától örökölt tudás eredménye! Gusztusos kalácskák
Fotó: VN/Penczné Sali Krisztina

A másik cipóval ugyanígy járunk el, a túrós tölteléket felhasználva. A túrós változatnál a töltelék közepébe nyomjunk 1-1 szem áfonyát. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a kis kalácskákat.

Egy tojás sárgáját keverjünk ki egy teáskanál tejjel és ecsettel kenjük le a kalácsokat. További húsz percig hagyjuk a kalácsokat kelni a tepsiben, majd előmelegített 180 fokos sütőben süssük szép aranybarnára 25-30 perc alatt. Három evőkanál sárgabarack lekvárt forrósítsunk meg és a sütőből kivett, még forró kalácsokat kenjük le a forró lekvárral. Ha kihűlt, porcukorral enyhén szórjuk meg a tetejét.

A farsangi időszak elengedhetetlen tartozéka a fánk. Ezúttal Bolla Lászlóné Irénke köcski háziasszony receptjét tesszük közzé, ám a továbbiakban szívesen adunk helyet más, hagyományos vagy forradalmian új leírásoknak is.

Farsangi szalagos fánk

Hozzávalók: fél kiló liszt (természetesen lehet dupla adagból is készíteni), 4 tojás sárgája, 5 deka vaj, 5 deka élesztő vagy egy csomag instant száraz élesztő, 4-5 deci tej, egy evőkanál cukor, egy kávéskanál só, 4 tojásfehérje habbá verve.

Ha a száraz élesztőt használjuk, azt közvetlenül belekeverjük a lisztbe, és a cukrot külön hozzáadjuk a tésztához, ha friss élesztőt vettünk, akkor azt a cukorral elkevert kevés langyos tejben felfuttatjuk. A vajat mikróban folyékonyra melegítjük. A lisztből, élesztőből, vajból, a tojássárgákból a cukorral, a tejjel és a sóval félkemény tésztát dagasztunk. Irénke specialitása, hogy a dagasztás végén fakanállal lazán beleforgatja a négy tojásfehérjéből felvert habot, de ez el is maradhat.

Kevésbé veszi fel a zsiradékot, ha beleteszünk egy jó evőkanál rumot. A tésztát kelni hagyjuk. Amikor a duplájára dagadt, gyúrótáblán másfél centi vastagságúra nyújtjuk és öt centiméter átmérőjű szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A fánkokat lisztezett deszkán vagy konyharuhán még negyed óráig hagyjuk kelni. Forró, 160 fokos zsírban vagy olajban sütjük. A fánkokat úgy tesszük bele a zsiradékba, hogy az az oldala kerüljön felülre, ami a pihentetés közben alul volt. 3-4 perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük, sütőpapírra szedjük és pár perc múlva megszórjuk vaníliás porcukorral. Lekvárral is kínálhatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában