Nem találtak héját a megyében

2019.01.18. 07:00

Majdnem négyszáz ragadozót számoltak Vas megyében

Csatlakozva a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kezdeményezéséhez, Vas megyében is megszámolták a ragadozómadarakat.

VN

Rajtuk kívül még 28-an számoltak

Fotó: VN/Őrségi Nemzeti Park

Harmincan összesen 206, két és félszer két és fél kilométeres négyzeten folytattak madármegfigyelést Vas megyében – összegezte az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság. Több madár került szem elé, mint tavaly: 2018 januárjában hét ragadozómadár-faj 165 példányát figyelték meg, idén tíz faj 391 példányát. Egerészölyv volt a legtöbb: 324 példány. Vörös vércséből 28-at láttak, kékes rétihéjából húszat.

Rajtuk kívül még 28-an számoltak
Fotó: VN/Őrségi Nemzeti Park

Vasi szinten ritkának, vagy kevésbé gyakorinak mondható fajokkal is találkoztak a szakemberek és a madarászok. Például láttak egy-egy parlagi sast, barna kányát és kis sólymot, vándorsólyomból kettőt, gatyás ölyvből pedig hármat. Az összegzés kiemeli: a sokak által elítélt és a baromfiudvarok környékén nem kedvelt héjának egyetlenegy példányát sem látta a harminc megfigyelő egész Vas megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában