Fából készült keresztet engedtek le

2019.01.09. 10:00

Megszentelték a Pinkát

Vízkereszt napja nemcsak a karácsonyi ünnepkör végét jelzi, hanem a vízszentelés ideje is – innen ered a magyar neve is az ünnepnek. Alsóőrön őrzik a hagyományt: megszentelték a Pinka vizét a hétvégén.

VN

A Pinka-hídhoz tartanak a hívek a folyószentelésre

Fotó: ORF

A víz megszentelésének hagyományát sok településen őrzik mind a mai napig. Alsóőrön ez volt a harmadik alkalom, hogy a ceremóniát megtartották – tudatta az orf magyar oldala. A beszámoló szerint a helyiek az ünnepség előtt szentmisén vettek részt, majd a templomtól közösen indultak a Pinka folyó hídjához.

A Pinka-hídhoz tartanak a hívek a folyószentelésre
Fotó: ORF

A szertartást Gáspár Adalbert alsóőri plébános végezte. A portálnak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy vízkereszt ünnepét a legfontosabbak között tartja számon az egyház. Január 6-án három dolgot ünnepelnek: Jézus születését, megkeresztelkedését a Jordán folyóban, amelyet a Szentlélek általi kinyilatkoztatás követett, valamint a víz borrá változtatását a Kánai mennyegzőn, amelyen édesanyja kérésére, az elfogyott bor pótlására a vizet borrá változtatta. Az élővíz megáldása egyébként ortodox hagyományokon alapszik, a szertartást a keleti egyházak a mai napig megtartják.

A vízszentelésen fából készített keresztet engedtek le a Pinkába, majd megáldották a vizet. Az eseményen nemcsak a katolikus hívek vettek részt, hanem az Alsóőri Önkéntes Tűzoltóegyesület tagjai is. Vezetőjük, Raba Reinhard elmondta, hogy bár a tűzeseteknél általában a vezetékből jövő vízzel oltanak, a nagyobb horderejű káreseteknél a folyó vizét is felhasználják. Hozzátette, hogy a folyóvíz áldás a tűzoltóknak, hiszen, ha baj van, ehhez biztosan tudnak nyúlni az év bármely szakaszában.

Az eseményre invitálták azokat a gyermekeket is, akik a vízkereszti Háromkirályok-járással jó célért fogtak össze: adományokat gyűjtöttek Fülöp-szigeteki rászorulóknak. A vízszentelés kettős célt szolgált, részben a régi hagyományok felelevenítését és továbbvitelét, megőrzését a későbbi generációk számára, valamint a környezetvédelemre, a természet megóvására, az értékek védelmére is fel szerették volna hívni a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában