Ha demens a családtag

2019.02.15. 07:00

Alzheimer Café: a hozzátartozók nincsenek egyedül

Rengeteg érdeklődő jött el a Pálos Károly szociális központ által szervezett Alzheimer Café sorozat első alkalmára. A Gagarin úti idősek klubjában még a folyosón is álltak az emberek.

Tersztyánszky Krisztina

Dr. Legli Veronika háziorvos segítette tanácsaival a résztvevőket Fotó: Cseh Gábor

Dr. Puskás Tivadar polgármester megköszönte a szervezőknek ezt a hasznos kezdeményezést. Egyre idősödik ugyanis a lakosság, a demenciában szenvedők száma Magyarországon 250 ezerre tehető. A probléma legalább háromszor annyi embert érint, hiszen a családtagokat terheli, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő szerettüknek biztosítsák a speciális életvitelt. A hozzátartozók megsegítésére, a tapasztalatok cseréjére jött létre ez a klub, amely azt üzeni: nincsenek egyedül a megoldandó feladataikkal.

Az első előadás vendége dr. Legli Veronika háziorvos volt, aki pontosan jellemezte a demens ember tipikus viselkedési formáit, és a hozzátartozóknak ajánlott reakciót. Hangsúlyozta, hogy a demencia nem (csak) feledékenység, hanem memória- és pszichés zavar, melyben az illető emlékezete és napi rutinja, szokásai is megváltoznak.

Jellemző tünet például a tárgyakhoz, ruhadarabokhoz való ragaszkodás, a lopásra gyanakvás. A demens személy szomjúság- és éhségérzete csökken, fontos, hogy erre figyeljünk, mert a folyadékhiány súlyos problémákhoz vezethet. A sajátos éjszakai pakolás többnyire abból fakad, hogy az idős ember alvásciklusai nincsenek már rendben, felébred, pakol, keresgél. Gyakori, hogy ilyenkor elesik, és mivel a fent és lent fogalmának nincs tudatában, nem tud felkelni. Ilyenkor fel kell ültetni, úgy könnyebben magára talál. Gyakori az is, hogy hozzátartozói körében generációkat ugrik át.

Dr. Legli Veronika háziorvos segítette tanácsaival a résztvevőket Fotó: Cseh Gábor

A demens hozzátartozó addig maradhat a családja körében, ameddig önmagára és környezetére nem veszélyes. Ha elfelejti a lakcímét, az ajtó bezárásával védekezhetünk, a háztartási gépeket cserélhetjük biztonságosabbra. De előfordul az is, hogy az idős beteg tüzet gyújt a szoba közepén. Vannak, akik a gyógyszereiket hangulatuk szerint szedik.

Jellegzetes viselkedésmód az is, ha pont attól a hozzátartozójuktól távolodnak el, aki gondozza őket, mondván: ez nem az én gyermekem, elcserélték a szülészeten. A háziorvos számos tanácsot adott: itassuk, parancsoljuk ki az ágyból, ültessük az ablak elé és sétáljunk idős szerettünkkel. Csak agresszívak ne legyünk vele, és ne vitatkozzunk, hiszen a demencia ugyanolyan betegség, mint mondjuk a magas vérnyomás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában