ülés

2019.02.28. 07:00

Izgalmas közgyűlés várható Szombathelyen

Idei első rendes ülését tartja ma a szombathelyi közgyűlés. Az idei és a tavalyi költségvetés, valamint a vagyongazdálkodás mellett tizennyolc másik napirendi pontot vitatnak meg nyílt ülésen.

Vas Népe

Napirendre kerül Molnár Miklós (bal szélen) alpolgármester leváltása is Fotó: VN/ARCHÍV

Első napirendként Molnár Miklós alpolgármesteri megbízásának visszavonását tárgyalhatja ma reggel a szombathelyi közgyűlés. Az előterjesztésből kiderül, a polgármester és az alpolgármester munkakapcsolata annyira megromlott, hogy utóbbi már nem tudja segíteni a város első emberének munkáját, ezért dr. Puskás Tivadar javasolja a politikus visszahívását. Aztán a polgármester beszámol az önkormányzat tavalyi munkájáról. Az összegzés szerint a közgyűlés 13 alkalommal ülésezett tavaly, összesen 366 határozatot hoztak és 25 rendeletet alkottak a képviselők. A gazdasági összefoglaló szerint az iparűzési adó 2010-tól 2018-ig több mint duplájára, 109 százalékkal nőtt Szombathelyen: 4,3 milliárd forintról 9 milliárdra. A 2018-ban elkészült beruházások között az utcák, járdák felújítása között 15 közterület szerepel, az intézményi beruházások sorában ötöt sorol a beszámoló. A 2018-as eredmények között az egészségügy 700 millió forinttal szerepel, a szociális rendszer 2 milliárd, az oktatás 3,6 milliárd, a kultúra 3,1 milliárd forinttal. Az eredménysorban vannak még a sportberuházások és a rendezvények, 1 milliárd forinttal.

A közbiztonság is helyet kapott a beszámolóban, eszerint kiterjedt és folyamatosan bővül a város kamerarendszere: jelenleg 71 térfigyelő kamera működik, tavaly öt új kamerát integráltak.

A szombathelyi közlekedés többszörösen témát ad a mai közgyűlésen. Az egyik napirend közép- és hosszú távú útfelújítási program készítését indítványozza Szombathely számára: 15 évre vonatkozó szakmai koncepciót állítanának össze. Egy másik előterjesztés szerint, ha lesz releváns TOP pályázati felhívás, akkor pályázik az önkormányzat közlekedésfejlesztésre, és közlekedésfejlesztési munkacsoportot állítanak fel, a tagok megbízása az idei önkormányzati választásokig szól. Várhatóan hét szakértőt kérnek fel a munkacsoportba.

Napirendre kerül Molnár Miklós (bal szélen) alpolgármester leváltása is Fotó: VN/ARCHÍV

Döntenek ma emlékművekről is. Ismét pályázatot írt ki a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány XX. Század Intézete: az első világháború emlékeit őrző emlékművek rendbetételére, renoválására, helyreállítására, új emlékművek felállítására. Szombathely két pályázatot tervez. Az egyiket a gyöngyösszőlősi hősi emlékmű felújítására és áthelyezésére, a másikat az I. világháborúban elesett szombathelyi tűzoltók tiszteletére készített tűzoltóemlékmű újbóli elkészítésére.

Ingatlanügyek is témát adnak, az egyik előterjesztés szerint szociális segítők költözhetnek a Jászai Mari utca 4. szám alá. Az önkormányzati ingatlant a Miroslav Krleža Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium használja augusztus 31-éig, aztán a Pázmány Péter körúti, egykori középiskolában szeptember elején várhatóan elkezdődhet az oktatás. A megüresedő Jászai Mari utcai épületet a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat használná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában