Az iskolák környékén

2019.02.24. 07:00

Kanyarodást segítő rendszer a biztonságért Ausztriában

Hárompontos közlekedésbiztonsági programot vezetnek be az iskolák környékén az osztrák fővárosban, Bécs a saját teherautóparkját pedig kanyarodást segítő asszisztenssel látja el – erről döntött a város vezetése.

VN

Az osztrák fővároslakói közösen léptek fel

Fotó: Shutterstock

A határozatot egy tragikus esettel összefüggésben hozták meg: egy kilencesztendős kisfiút ütött el egy kanyarodó teherautó Bécsben, még január végén. A baleset következtében a gyermek életét veszítette. A helyiek, hogy a jövőben hasonló tragédia ne történhessen, petíciót írtak alá, amit a város vezetőségének juttattak el.

Az aláírásgyűjtésben azt követelték a bécsiek – akik közül harmincötezren adták nevüket a kezdeményezéshez –, hogy minden teherautót kötelező jelleggel szereljenek fel kanyarodást segítő rendszerrel – számolt be róla az osztrák közszolgálati média magyar nyelvű honlapja. A cikk szerint a kanyarodássegítő lényege, hogy a rendszer érzékeli a jármű környékén tartózkodókat – a holttérben lévőket is, és figyelmezteti a vezetőt a balesetveszélyre, vagy automatikusan le is fékezi a kocsit. A főváros elöljárói hamar reagáltak a követelésre és bejelentették, hogy átalakíttatják a városi tulajdonban lévő tehergépjárműveket. Ezzel összhangban a közlekedési ügyosztályok kezelésében lévő, 3,5 tonnát meghaladó járműveket látják el a rendszerrel.

Az osztrák fővároslakói közösen léptek fel
Fotó: Shutterstock

A portál kiemelte: a köztisztaságot ellátóknál néhány járművön már megkezdték a kanyarodássegítő beépítését, jelenleg tesztüzemben működik a rendszer. Ha beváltja a próbák során a hozzá fűzött elvárásokat, akkor összesen háromszáz szemétszállítóba szerelik be a szerkezetet, továbbá a jövőben beszerzendő kukásautókat már e műszerrel ellátva vásárolják meg – tették hozzá. A technikai megoldáson kívül új, hárompontos közlekedésbiztonsági csomagról is tárgyaltak a politikusok, melynek részeként jelentősen mérséklik a forgalmat az iskolák környékén reggel, amikor megérkeznek a diákok az intézményekbe, valamint délután, amikor a tanítást követően hazaindulnak az iskolások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában