Érlelt törkölypárlat lett a győztes

2019.02.04. 07:00

Páratlan párlatnap Kőszegen: A pálinka a magyar életérzést fejezi ki

A kőszegi vár volt az egyik első hely, ahol párlatot, pálinkát, égetett bort készítettek 500 évvel ezelőtt – erre is épít a Páratlan Párlatnap, amely vonzó programlehetőségnek, a kőszegiek identitását erősítő rendezvénynek is bizonyult a szezonon kívüli, téli időszakban.

B. Tóth Kata

Fotó: Horváth Balázs/Vas Népe

A Kőszegi Darabontok hagyományosan ágyúlövéssel adták a városiak tudtára szombat délelőtt, hogy megkezdődött a 3. Páratlan Párlatnap. A lovagteremben tartott szakmai előadások előtt a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület lovagjai osztották meg magvas gondolataikat a pálinkáról: Szuromi Albin közép-magyarországi főkapitány például azt mondta, az élet elég rövid ahhoz, hogy rossz pálinkát igyunk. Dr. Bikfalvi Istvánné dr. Hamza Kinga pálinkalovag úgy fogalmazott: több nemzetnek van olyan híres és jellegzetes itala, mint a pálinka, az aromában leggazdagabb termék azonban a mi pálinkánk.

Fotó: Horváth Balázs/Vas Népe

Huber László polgármester köszöntőjében emlékeztetett: a Városok, Falvak Szövetsége zászlaja alatt indult el a verseny, és reményét fejezte ki, hogy a sorozat folytatódik majd. – Minden nemzet törekszik arra, hogy meghatározza a saját karakterjegyeit, nemzeti sajátosságait. Egy-egy hungarikum esetében lényeges, hogy ne csak a múltban gyökerezzen, hanem élő, mai jelentéssel is bírjon. A pálinka kiváló választás, a magyar életérzést fejezi ki, az alapanyaga Magyarországon megterem, egyben a legjobb, büszkék lehetünk rá – fogalmazott előadásában V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a Hungarikum Bizottság tagja, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos.

 

A kőszegi pálinka- és párlatverseny szakmai vezetője, Rátz Mónika előadásában összefoglalta azt az elmúlt majdnem ezer évet, ami alatt Magyarországon és a Kárpát-medencében valamiféle lepárlás és pálinkakészítés zajlott. Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere harmadik alkalommal tartott előadást a párlatnapon, most Illóolajok lepárlásának középkori emlékei a kőszegi várban címmel azt fejtette meg, mire használták a kőszegi várásatások során talált lepárló-berendezést. Korábban végeztek már üzemi kísérleteket a berendezéssel, amelyről kiderült: alkoholos párlat előállítására teljesen alkalmatlan volt, minden bizonnyal kitűnő illóolaj-lepárló volt.

A 3. Kőszegi Pálinka és Párlatverseny díjátadója előtt Rátz Mónika szakmai vezető értékelt. Rekordszámú, 209 nevezés érkezett a versenyre, amelyen 54 tétel kapott bronz, 91 tétel ezüst és 27 tétel arany minősítést. A Jurisics-vár pálinkája címet az idén Horváth Péter érlelt törkölypárlata érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában