A szennyvízkezelés megoldása a legfontosabb

2019.03.27. 17:30

A szennyvízhálózat mellett az utak is sürgős felújításra várnak Magyarszombatfán

Tervekről, a településen évek óta fennálló problémák megoldási lehetőségéről kérdeztük a falu polgármesterét, Albert Attilát, aki nemcsak gondokról, hanem megvalósult projektekről is beszélt.

Nemes Judit

Albert Attila polgármester azt mondja, a Magyar Falu Program pályázataira fókuszálnak Fotó: SZP

A településen keresik a megoldást a szenny­vízkezelési gondokra, amelyek nemcsak Magyarszombatfát, hanem környező falvakat: Szalafőt és Ispánkot is érintenek. Albert Attila elmondta: nagy gondot jelent számukra a szennyvízhálózat és a -tisztítók helyzete. Elég régóta húzódó és súlyos problémáról van szó, a három érintett település szennyvíztisztítója működésképtelen, ezért évekkel ezelőtt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal visszaminősítette, és az önkormányzatnak kell helytállnia a szennyvízkezelés kérdésében, amihez állami segítséget kapnak. A megoldás az lenne számukra, ha fel tudnának építtetni egy saját új tisztítót – emelte ki a polgármester.

Albert Attila polgármester azt mondja, a Magyar Falu Program pályázataira fókuszálnak Fotó: SZP

– Azért is szükséges mielőbbi megoldást találni erre a problémára, mert az összes szabad forrást, ami a fejlesztésekhez – például a ravatalozó felújításához vagy egy játszótér kiépítéséhez – jól jönne, a szennyvíztisztítóra kell fordítani. Az új projekteket addig nem tudjuk megvalósítani, amíg a szennyvízkezelést meg nem oldjuk – mondta. Hozzátette: az elmúlt két évben az összes érintett minisztériumot felkeresték V. Németh Zsolttal, a térség országgyűlési képviselőjével a lehetséges megoldás miatt, ám világossá vált: nehéz helyzetben vannak, sok pénzre lenne szükség az új építmény megvalósításához. Hangsúlyozta: egyszerűbb lenne a helyzet, ha egyáltalán nem lenne hálózat a községekben és újat kellene kiépíteni, mint már egy meglévő, ám működésképtelen rendszert helyreállítani. Albert Attila emlékeztetett: 2015-ig az önkormányzatnak nem volt rálátása a rendszer állapotára, ám az új közműtörvény változtatott a helyzeten: a hálózat a Vasivíz Zrt. kezelésébe került, a cég pedig feltárta annak állagára vonatkozó tényeket.

A polgármester elmondta: számos olyan költség van a működtetésnél, ami a belügyminisztériumi támogatás mellett is hárommillió forintos pluszkiadást jelent a településnek. A többi között az utak helyzete azonnali megoldást kíván: a mellékutaké, a kavicsos burkolatú, leginkább a gödörházi településrészen lévő szakaszok szorulnak felújításra. Problémát jelent például, ha egy-egy nagyobb vihar kiadós esővel jár, az 15-20 cm-es csapákban lehordja róla a kavicsot – tavaly ötmillió forintos vis maior igényt nyújtottak be ezekre az utakra, hatszázezer forintot juttattak számukra. A településvezető kiemelte: a költségvetésüket a szennyvízhálózat miatt felvetődő kiadási tételek nagyban befolyásolják, emiatt nagyon szoros gazdálkodásban van az önkormányzat: tartalékolnia mindenképpen kell az esetleges váratlan kiadásokra, tartozások fedezetére.

A Magyar Falu Program pályázataira is fókuszálnak, ezek közül szeretnének olyanokat megcsípni, amelyekkel egy nagyobb csomag részeként lehet folytatni több közösségi helyiség felújítását. Ha sikeresen pályáznak, feszes tempót kell majd tartaniuk, hogy lehetőség szerint a munkálatokat 7-8 hónap alatt be is fejezzék. Albert Attila bízik abban, hogy ezek a pályázatok nemcsak a saját, hanem a többi településnek is hasznára válnak, a többi között éppen az elmaradt infrastruktúra- és szolgáltatás-fejlesztésekre vonatkozóan. A sikeres pályázatok kapcsán megemlítette a sportparkot is: a kültéri fitnesz­parkot idén februárban befejezték, a gyerekek és a felnőttek már birtokba is vehették. Helyi adó tekintetében nem panaszkodhatnak: a befizetések rendben vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában