a könnyű partijátékoktól a stratégiai gondolkodást igénylőkig

2019.03.02. 15:30

Felnőtteknek is szabad játszani – Társasjátékozó nyílt Vas megyében

Egyre népszerűbbek a társasjátékok a felnőttek körében is. Utánajártunk, melyek a legnépszerűbb fajták.

Lakosi Gabriella

Simon Gábor, Rába Attila és Giczi Gergő is szívesen játszik a Dixittel – a közös játék jó kapcsolatépítő is

Fotó: Szendi Péter

Monopoly, Ki nevet a végén, Gazdálkodj okosan és Activity. A legtöbbeknek ezek ugranak be, ha társasjátékokról beszélünk. Esetleg a Rizikó. Pedig sokkal szélesebb a paletta, mint azt gondolnánk. Ráadásul gyakran már nem is a gyerekek számítanak az igazi célcsoportnak. Az elmúlt években ugyanis egyre többen választják a szórakozásnak e formáját. Nem véletlenül: kártyajátékok, kooperatív, közösen gondolkozós és komoly stratégiai érzéket követelő társasjátékok kerülnek piacra. Olyan népszerűek, hogy a boltok nem is voltak felkészülve a karácsonyi rohamra. Akad olyan márka, amelyet csak mostanában sikerült újra beszerezniük az áruházaknak – tudtuk meg Simon Gábortól, egy szombathelyi társasjátékozó hely egyik tulajdonosától. Elmondta: a legfiatalabbak ritkán tévednek be hozzájuk. Meglepő lehet, de a felnőttek azok, akik előszeretettel választják a társasokat.

A legnépszerűbb náluk jelenleg a Dixit, amely egy asszociációs játék. Ebben a játékosok olyan kártyákat kapnak, amelyeken egy kissé elvont illusztráció található. A kezdő játékosnak erről kell mondania egy szót, mondatot. Ezután a többi játékos választ egy lapot. Olyat, amiről úgy gondolják, illene rá az elhangzott leírás. Végül a kártyákat összekeverik, és megpróbálják kitalálni, melyik lehetett az eredeti.

Népszerűek a könnyű, gyorsan tanulható és játszható partijátékok is – tette hozzá Simon Gábor. Ilyen például a Csótány póker. Ennek a játéknak nincs nyertese. Csak egy vesztes van. A cél pedig elkerülni az utolsó helyet.

Simon Gábor azt mondta: egyre több olyan játékot is találunk, amelynek már összetett a szabályrendszere, és akár négy-öt órás játék­idő jellemzi. Ilyen például a Mars terraformálása. Ez a BoardGameGeek toplistájának igen előkelő helyén szerepel, de kiadták magyarul is. Lényege: egy céget üzemeltetünk. Kártyákkal juthatunk előbbre, igyekszünk minél több pontot elérni és megnyerni a játszmát, miközben ellenfeleinkkel közösen lakhatóvá tesszük a vörös bolygót. Aki viszont szeretne belekóstolni a stratégiai társasok világába, de nem szeretne hosszú szabálykönyvet és előkészítési időt, annak is rengeteg a lehetősége. A Small World szabályai egyszerűek, mégis izgalmas lehet. Az első körben mindenki kiválasztja magának a tábla egy szegletét, míg minden terület foglalt nem lesz. Így a játékosok csak egymástól tudnak területeket szerezni, ezek után kapnak pontokat.

Simon Gábor, Rába Attila és Giczi Gergő is szívesen játszik a Dixittel – a közös játék jó kapcsolatépítő is
Fotó: Szendi Péter

Aki nem szeretne konfliktusokat, annak a kooperatív kínálatból érdemes választania. Izgalmas lehet a Pan­demic, ahol a résztvevők nem ellenfelek. Egy céljuk van: közösen megmenteni a világot a terjedő vírusoktól.

A Pandemicnek már verziója is elérhető, amely csak egyszer játszható végig. Ilyenkor a játék egy történetet mesél el nekünk, matricákkal kell kiegészíteni a táblát, kártyákat kell megsemmisíteni. Minden döntésünk befolyásolja a folytatást, nincs két egyforma játékmenet. A körülbelül negyven-ötven játékóra végére pedig már egészen a szívünkhöz nőhetnek a karakterek, amelyeket a különböző felvonásokban képességekkel ruházhatunk fel.

Egyszer használatos játéknak számítanak az úgynevezett kijutós játékok is, mégis nagyon keresettek. Egy szabadulószoba hangulatát idézik, és a játékosoknak együtt kell megfejteniük a kódokat.

Keresett még a Dobble, amely egy kártyajáték. A cél: az éppen felcsapott kártyák nyolc-nyolc ábrája közül megtalálni az egyetlen párt. Sokan játszanak szívesen a Fedőnevekkel is. Ez egy egyszerre komoly gondolkodást igénylő társasjáték és könnyed partijáték. Családoknak jó választás a Qwirkle, ahol a szabályokat egyszerű megtanulni – azonban igazán mesterré válni sok-sok játék­óra után lehet.

Simon Gábor szerint az áraktól sem kell feltétlenül megijedni. Nagyon sok játék első ránézésre hatalmas befektetésnek tűnhet, de ha jól választunk, megtérülhet a beruházás, hiszen rengeteg vidám vagy izgalmas órát tölthetünk el családunk vagy barátaink társaságában. Ráadásul ez a kikapcsolódás kiválóan építi a kapcsolatokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában