Értékőrző munka

2019.03.23. 17:01

Folytatódik a zártkerti mintaprogram – Oszkóban jelentette be az agrárminiszter

A Vasi-Hegyháton járt az agrárminiszter. Nagy István köszönetet mondott az értékőrző munkáért az Oszkói Hegypásztor Körnek és bejelentette, hogy újabb 2 milliárd forintos keretösszeggel folytatódik a zártkerti mintaprogram az országban.

Bakos Ágnes

Fotó: Unger Tamás

– A mai nap az értékmentésről, az értékteremtésről szól – kezdte Nagy István agrárminiszter oszkói köszöntőjét. Emlékeztetett, hogy V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője államtitkárként volt kezdeményezője a zártkerti mintaprogramnak. – Ahogy jöttem idefelé, akkor értettem meg, hogy mennyi elhagyatott zártkert van, szerintem az országban nincs annyi, amennyi itt a térségben – mondta a miniszter. A zártkerti program pedig folytatódhat: újabb 2 milliárd forintos pályázati keretösszeg nyílik néhány nap múlva, jelentette be Nagy István. Sőt, a területek áramellátásának megvalósítására kiírt pályázatot kibővítik: az eddigi maximálisan elnyerhető 10 millió forintot 20 millióra emelik.

Méltatta az oszkói munkát az agrártárca vezetője: a szőlőhegyen, a Hegypásztor-birtokon tetten érhető az értékteremtés az építészetben, kultúrában, mezőgazdasági művelésben. – Ahhoz, hogy előre tudjunk jutni, mindig szükség van mintára. Addig, amíg csak mondunk valamit, és meg akarunk győzni másokat, hogy értéket kell menteni, addig ez mindenkinek „hiszem, ha látom” effektus. De önök itt valóságot csinálnak – fogalmazott Nagy István az oszkói gyümölcsoltó napon.

 

– A hegy volt az első nyaralóhely – mondta köszöntőjében V. Németh Zsolt. Illés Péter sorait idézte a tájfenntartó szőlőhegyi közösségekről: korszakokon átívelő menedék és ellenvilág volt a zártkert, a szőlőhegy. És most is lehet ellenvilág. Egyben a gyümölcskultúra megőrzése és a közösségi erő helye és tere – hangsúlyozta.

A gyümölcsoltó napon szakmai vezetéssel tanulhattak metszeni az érdeklődők, voltak is szép számmal. És nemcsak a facsemetékről, hanem a már termő gyümölcsösökről is szólt a nap: lekvárok és szörpök versenyét hirdette meg először az Oszkói Hegypásztor Kör. A zsűri 25 nevező 73 lekvárját, valamint 14 nevező 24 szörpjét kóstolta. Vizsgálták a színt, az állagot és az ízvilágot. Ezek alapján nyert Temesi Zsolt szilva-, Horváth László őszibarack-, Fukszberger Imréné csitkenyelekvárja, valamint Vámosi Balázs narancs-almalekvárja. A legkülönlegesebb címet Molnárné Takács Erika paprikalekvárja kapta. Közben Szabolcs Ágota fenyőrügyből készült, valamint Vámosi Lászlóné meggyből főzete nyert a szörpök versenyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában