Bőven van energiájuk

2019.03.06. 11:30

Hajós Attila polgármester a Parlamentben ma díjat vesz át

A Parlamentben ma veheti át Hajós Attila, a község polgármestere az Energiahatékony Önkormányzat díjat. A településen már két középületet felújítottak az energiahatékonyság jegyében – most kezdődik a harmadik ilyen beruházás.

VN

Hajós Attila, Bő polgármestere –a háttérben az iskolaépület napelemes rendszere látható

Fotó: Unger Tamás

Az elismerésben azok az önkormányzatok részesülhetnek, amelyek sikeresen megvalósított mintaszerű energetikai beruházásokkal, ennek kapcsán pedig mérhető megtakarításokkal vagy mérhető meg­újuló­energia-termeléssel rendelkeznek.

A bői önkormányzat megfelel a fenti kritériumoknak. 2017-ben az Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése pályázat révén valósult meg a helyi általános iskola épületének korszerűsítése, amelynek során egy 10 kW-os napelemes rendszert telepítettek.

Szintén ebben az évben újították fel az egészségházat: szigetelték az épületet, nyílászárókat cseréltek, korszerűsítették a fűtési rendszert – és megújuló energiaforrást hasznosító berendezést telepítettek. A projektnek köszönhetően az épület energetikai besorolása FF-ről DD-re változott – vagyis nőtt a hatékonyság –, a villamosenergia-igényről pedig egy 5 kW-os napelemes rendszer gondoskodik.

Hajós Attila, Bő polgármestere –a háttérben az iskolaépület napelemes rendszere látható
Fotó: Unger Tamás

– Az iskolaépületnél nyáron fejeződött be az építkezés, ez az első tanév, amit mérni tudunk – számolt be Hajós Attila polgármester. – Azt már most látjuk, hogy a fűtésen a beépített két kondenzációs kazán jóvoltából 50-60 százalékos megtakarításunk lesz. A negyven napelemnek köszönhetően pedig az év végéig várhatóan hatvan százalékot spórolunk majd a villamos energián. Az egészségháznál, az épület méretével arányosan kisebb volumenű, de hasonló arányú az energiamegtakarításunk. Ezzel az önkormányzat költségvetését tehermentesítjük, az iskolafenntartási kiadások csökkenésével a tankerület ér el megtakarítást.

Nem állnak meg

Jelenleg már a harmadik energiahatékonysági beruházás indul a településen. A közbeszerzés fázisában tart a bői polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítése – egyebek mellett a nyílászárók cseréjével –, ugyancsak pályázaton elnyert támogatással. A 3,51 kW-os napelemes rendszer az épület energiaigényének több mint 80 százalékát fogja fedezni. A mai díjátadás a Virtuális Erőmű Programhoz kapcsolódik – ez pedig az Európai Bizottság által a legjobb három uniós energiahatékonysági program közé választott fenntarthatósági kezdeményezés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában