Még mindig nem késő

2019.03.24. 07:00

Hetvenöt év után találta meg háborúban elhunyt édesapja sírját egy nagysimonyi férfi

Egy szerencsétlen sorsú család szerencsés túlélője vagyok. Amiket most elmesélek, az utóbbi hónapokban, hetekben kerültek tudomásomra, hála unokahúgom szorgalmának.

VN

Szlama József családjával a sírnál, ahol édesapja is nyugszik

Fotó: VN/Szlama család

A II. világháborút követő években családom apai ágon szétszakadt. A családdal csak halvány érintkezések voltak. Szüleim Budapesten éltek. A velem erősen áldott állapotban lévő anyámat, négyéves bátyámmal az orvosok a főváros ostroma előtt vidékre tanácsolták (és még sok mindenkit, akinek vidéki rokonai voltak).Így kerültem ide, nagyanyámhoz, Nagysimonyiba, ahol 74 éve élek.

Unokahúgomnak köszönhetően fontos, családomat érintő információhoz jutottunk: egyrészt megtudtuk, hogy apai nagyapám 1915. március 19-én Oroszországban, az ufai hadifogolytáborban meghalt.

Nagyanyám özvegyen felnevelt négy gyereket, köztük apámat. Apám, aki részt vett az elcsatolt területek visszafoglalásában, végigharcolta a világháborút. Megjárta Oroszországot, a Don-kanyart, távolsági légifelderítőként és hazatért. (Én 2006-ban öt katolikus pap vezetésével bejártam a doni harcok temetőit.)

Szlama József családjával a sírnál, ahol édesapja is nyugszik
Fotó: VN/Szlama család

Apám 1944 novemberében a Balaton-felvidéki és székesfehérvári harcokban olyan súlyos sebesülést szenvedett, hogy november 27-én a székesfehérvári csapatkórházban meghalt. Adatai csak az úgynevezett dögcédula alapján ismertek. A háborús körülmények miatt anyámat nem tudták értesíteni.

Én 74 éves vagyok, a bátyám 79. Apánkról csak annyit tudtunk, hogy utolsó állomáshelye 1944. november 16-án a Veszprém megyei Peremartonban volt. Most jutott tudomásunkra, hogy sírhelye a székesfehérvári Szentlélek katonai temetőben van. Megtaláltuk a sírját!

Február 17-én teljes családommal ott, együtt voltunk. Bánatunk volt, van, de ennyi év után nagy megnyugvás, hogy tudjuk, hova kell letennünk a tisztelet és az emlékezés virágait.

Arra biztatom hasonló sorsú társaimat, hogy ne adják fel, „még mindig nem késő”. Keressetek, kutassatok és találtok!

Lovag, vitéz Szlama József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában