Katona Olivérnek is gyűjtöttek

2019.03.03. 20:00

Kemencés győztes: Gyöngyösfalu

Katlanokban, kemencékben sültek-főttek az ételek a Pincés-Kemencés Böllérversenyen az utolsó farsangi hétvégén. Szombaton 13 csapat mérte össze tudását a győztesnek járó vándorserlegért.

Nemes Judit

Gyöngyösfalu kapta a vándorserleget

Fotó: Ohr Tibor

Idén nem volt kegyes az időjárás a Pincés-Kemencés Böllérversenyre látogatókhoz: csepegő esővel indult a 6. alkalommal megrendezett gasztronap a Csömötei szőlőhegyen. A látogatók kedvét ez azonban nem szegte, ha kellett, gumicsizmában keresték fel a települések portáit. A helyiek gárdáján túl a megyéből Gyöngyösfalu, Kőszegszerdahely, Pusztacsó, Kőszegpaty, Pácsony, Vassurány, Győrvár, Kemenesmihályfa, Oszkó, Perenye és Kőszeg város csapata is érkezett, valamint határon túli vendége is volt az eseménynek: Lukácsháza testvértelepülését, az erdélyi Csíkkozmást is meghívták a rendezvényre, csapatukkal tartott testvérközségük, a Fejér megyei Daruszentmiklós küldöttsége is.

A hegy kemencéi központjai a családi, barátilétnek – hangsúlyozta Majthényi László elnök
Fotó: Ohr Tibor

A versenyzők fél 7-kor, a biotájháznál láttak neki a munkának, ott történt a disznóölés és a perzselés, onnan hozták fel a hegyre az állatokat: mindegyik csapat a maga böllérét vagy – a csíkkozmásiaknál használt szóval: mészárosát hívta segítségül a művelethez, amelynek kivitelezését is pontozta a zsűri. Egész délelőtt szorgos kezek ténykedtek a pincéknél, hogy tízóraira elkészüljenek a böllér reggelivel, délutánra pedig a nyolcfogásos ételmustrára.

Gyöngyösfalu kapta a vándorserleget
Fotó: Ohr Tibor

A házigazdák közül elsőként dr. Jónás Zsigmondné, a Borbarát Hölgyek Lukácsházi Egyesületének elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Virág János polgármester mondott beszédet: – A Pincés-Kemencés rendezvényeket, közte a böllérversenyt 2014-ben hagyományteremtő szándékkal hozták létre: szerettek volna olyan eseménynek otthont adni, ami hiányzott a térség programpalettájáról. A megnyitón Szántó László, Csíkkozmás polgármestere is köszöntötte a megjelenteket.

Kőszegszerdahely csapata: Mersics Attila, Horváth Bendegúz, Horváth Tibor (hátul) és Hökkön Balázs kolbásztöltés közben Fotó: Ohr Tibor

– Örömmel fogadtuk a meghívást, amely jó lehetőség arra, hogy az egymástól távol lévő vidékek megismerjék egymást és tartalmas, közös programban legyen részük.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: – A hegy kemencéi központjai a családi, baráti létnek a szőlő metszésétől a szüretig, vagy a nagyobb rendezvényeken, mint például a böllérverseny. A pincéknél a munka a megnyitó idején sem állt meg, minden portán készült orjaleves, májas és véres hurka, kolbász, pecsenye, toroskáposzta és valamilyen kemencében sült étel is. Nemcsak a disznóvágás, az ételek, hanem a vendégfogadás és a települések bemutatása is az ítészek figyelmének középpontjában állt. Az esti eredményhirdetésre zsúfolásig megtelt a rendezvénysátor. Háromtagú grémium Gribek Lajos mesterszakács vezetésével határozott az idei verseny legjobbjairól.

A Vas Népe különdíját Huber László polgármester vette át Németh Balázstól
Fotó: Ohr Tibor

A vándortrófea idén Gyöngyösfaluhoz került, második a győrvári, a harmadik pedig az újonc vassurányi csapat lett. Kőszeg városa érdemelte ki a Vas Népe különdíját, amit Németh Balázs, megyei üzletszervezési vezető adott át Huber László polgármesternek. Megválasztották a mezőny legjobb böllérét, a címet az oszkói Szecsődi Dániel nyerte el. Ezen a böllérversenyen is jótékonykodtak: Katona Olivér gyógykezeléséhez lehetett hozzájárulni, ezúttal több mint 400 ezer forint gyűlt össze a rendezvényen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában