Még kérhetjük a védőoltást

2019.03.22. 20:00

Nyugat-Magyarországon, így Vas megyében is különösen sok a fertőzött kullancs

A kullancs-encephalitis (azaz a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás) az egyik legveszélyesebb betegség. Van ellene védőoltás, és még időben vagyunk: még kérhetjük az injekciót, ha védettséget szeretnénk a szezonra.

Lakosi Gabriella

Dr. Abdel Hameed körmendi gyermekorvos javasolja a védőoltás beadatását

Fotó: Szendi Péter

A vírusos betegség terjesztői a kullancsok. Ezek az állatok erdőben élnek, de előnyben részesítik az erdők széleit, az aljnövényzetet és a patakok menti ligeteket. Az elmúlt időszakban pedig már a városokban is megjelentek.

– A kullancsok úgy fertőznek, hogy a bőrbe fúródva, vérszívás közben gyomortartalmukat bejuttatják a vérkeringésbe. A kullancs-encephalitis szezonális megbetegedés, a kullancsok fejlődési ciklusának megfelelően április-májusban és augusztus-szeptemberben fordul elő a legtöbbször – tudtuk meg dr. Jágerné dr. Szabó Erika helyettes megyei tisztifőorvostól.

Ha megfertőződünk, akkor általában 5–14 napos lappangási idő után enyhe influenzaszerű tünetek (láz, fejfájás, végtagfájdalmak) lépnek fel. Néhány nap múlva a panaszok megszűnnek. Előfordulhat, hogy néhány napos tünetmentesség után újabb lázas szak kezdődik, melyet fejfájás, tarkómerevség, aluszékonyság, izomfájdalom és bénulás kísérhet. Ezek a tünetek már az agyvelőgyulladásra utalnak.

A betegség leginkább Magyarország nyugati megyéiben terjed. Az országban Vas és Zala megye a legveszélyesebb terület. Az itt élőknek tehát mindenképpen érdemes kérniük az oltást – tudtuk meg dr. Abdel Hameed körmendi gyermekorvostól. Elmondta: régebben a huzamosabb ideig kempingezők, a vadászok, az állatbefogással vagy növénygyűjtéssel foglalkozók voltak legjobban kitéve a betegségnek, de ma már mindenhol jelen vannak a vérszívók.

Dr. Abdel Hameed körmendi gyermekorvos javasolja a védőoltás beadatását
Fotó: Szendi Péter

Kétféle oltóanyag van Magyarországon forgalomban. Mindkettő jelölt vírusokat tartalmaz, gyermekeknek csökkentett antigéntartalmú is rendelkezésre áll. Az immunreakció kialakításához két, egy-három hónapon belül beadott alap­oltás szükséges, melyeket 9–12 hónap múlva emlékeztető oltás követ. A védőhatás hosszú távú fenntartásához három év múlva – majd ötévenként egy újabb – emlékeztető oltás szükséges. Ez utóbbit hatvanéves kor felett háromévenként ajánlott kérni.

A körmendi gyermekorvostól megtudtuk azt is, hogy aki szeretné az injekciót, még nem csúszott ki az időből. Az ő praxisa egyike volt annak a kilenc rendelőnek, amelyek az országban részt vettek az oltás immunizálási kutatásában. Két éven keresztül figyelték az adatokat, az első injekció után rendszeresen nézték az ellenanyagszintet a páciensek vérében. Ebből kiderült: már az első alkalom után kezd kialakulni a védettség. Ilyenkor, ha el is kapjuk a vírust, már sokkal gyengébb lefolyású lesz a betegség. Elmondta azt is, hogy az utóbbi években minden gyártó csökkentette a vakcina árát, így egyre többen veszik azt igénybe. A hozzá járó gyerekek szüleinek körülbelül 35 százaléka kéri gyermekének az oltást. Ráadásul már fiatalabbak is megkaphatják, az orvosok egyéves kor felett ajánlják.

Az oltás ugyanakkor nem véd a kullancsok terjesztette más betegségek, például a Lyme­-kór ellen. Az bakteriális fertőzés, sokkal gyakoribb, mint a vírusos kullancs-encephalitis. Megyénkben évente 50–90 esetet jelentenek be, országosan ez a szám 900–1800. Minden életkorban előfordul, leggyakrabban a nyári-őszi hónapokban. Különösen fertőzött a Balaton-felvidék, Észak- és Nyugat-Magyarország, a Budai-hegység.

Ebben az esetben a tünetek 2–30 napon belül jelentkeznek a kullancscsípés után; jellegzetes bőrtünet a csípés helyén, vagy akár attól távol jelentkező, növekvő, „vándorló” bőrpír. A betegség második, negyedik hetében szívizomgyulladás, idegrendszeri kórképek, végül a harmadik szakban, több hónap múlva idegrendszeri zavarok, sokízületi gyulladás léphet fel. Ha időben orvoshoz fordulunk, ez egy antibiotikum-kúrával jól kezelhető.

Mint mindig, ebben az esetben is fontos a megelőzés. Ha erdőben járunk, akkor zárt ruhát viseljünk, és használjunk kullancsriasztó szereket. Túrázás után mindig vizsgáljuk át magunkat, és ha kullancsot találunk, azt mielőbb távolítsuk el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában