Diákvezetők

2019.03.07. 07:00

Van új diákpolgármestere Szombathelynek – Március 15-én lesz a beiktatás

Huszonhatodik alkalommal választották meg a város diákvezetőit: Sziber Mátét polgármesternek, Németh Csenge Borbálát pedig alpolgármesternek. A tisztségviselőket a március 15-i ünnepségen iktatják hivatalba.

Nemes Judit

Sziber Máté, az új diákpolgármester és Németh Csenge Borbála diák-alpolgármester kezét Puskás Tivadar emeli föl

Fotó: Szendi Péter

Közép- és általános iskolások gyűltek össze tegnap a Városháza nagytermében, hogy meghallgassák az idei diákpolgármester- és -alpolgármester-jelöltek programjait és megválasszák a városi diákönkormányzatának vezetőit. Idén egy diákpolgármester-jelölt, Sziber Máté és egy diák-alpolgármester-jelölt, Németh Csenge Borbála indult a tisztségekért. Az ülésen részt vett dr. Puskás Tivadar polgármester, a tisztségeket az elmúlt egy évben betöltő ifjak, valamint az elektorok, akik a városi általános és középiskolák küldöttei. Elsőként a város első embere köszöntötte a megjelenteket.

Sziber Máté, az új diákpolgármester és Németh Csenge Borbála diák-alpolgármester kezét Puskás Tivadar emeli föl
Fotó: Szendi Péter

– A választás a demokrácia ünnepe. Az a pillanat, amikor azokat megválaszthatjuk, akik a későbbiekben képviselnek bennünket, a közösség tagjait. Olyan embernek lenni, aki a közért dolgozik, a legjobb és legmegtisztelőbb feladat – nyitotta beszédét Puskás Tivadar. A városvezető azzal indította útjukra a jelölteket, hogy szolgálni a közösség tagjait, az egy hivatást, a közösségért érzett felelősséget jelenti. A köszöntő után Unger Patrik, volt diákpolgármester kapott szót. – Sok programot vittünk végig a mostani jelöltekkel karöltve szerveztünk meg: színvonalas és tartalmas évet zárhatunk – emelte ki Unger Patrik.

A leköszönő diák-alpolgármester, Szabó Milán Kálmán megköszönte a diákság támogatását a megbízatásukhoz. A vezetésük alatt eltelt esztendőt fejlődés éveként értékelte. – Egy olyan csapatot tudtunk szervezni, amely a programok tervezésének azonnal összeült és a többi között az internet adta kommunikációs csatornákat kihasználva tudott reagálni a felvetődő kérdésekre, problémákra. A választás további részében a jelöltek kerültek a középpontba.

Sziber Máté lett a város diákpolgármestere
Fotó: Szendi Péter

Bemutatkozó-programismertető beszédében Németh Csenge Borbála, az SZMSZC Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának 10. évfolyamos diákja kitűzött céljaként említette az eddig meglévő események folytatását, azok még színvonalasabbá tételét a szombathelyi diáksággal való rendszeres egyeztetések révén. Sziber Máté, az SZMSZC Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának 11. évfolyamos diákja programtervében ő is a városi diákoknak szóló rendezvények megtartását – például a halloweent, a téli akadályversenyeket és a városi gólyaavatót –, és az azokban való újítást emelte ki: egy húsvéti, valamint több sportesemény megszervezéséről beszélt. Feladatának tartja, hogy összetartsa a programok megvalósításában résztvevőket.

A beszédeket követően a megjelent diák-elektorok kérdéseket tehettek fel a jelölteknek, majd a szavazás következett. A diákönkormányzati választás eredménye szerint összesen 72-en adták le voksukat. A diák-alpolgármestert 66-an támogatták, a további 6 érvénytelen szavazat volt. A diákpolgármester neve mellé 58-an tették le az ikszet. Sziber Mátét és Németh Csenge Borbálát a március 15-i, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum kertjében tartandó városi ünnepségen avatják hivatalukba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában