Perbeszédverseny

2019.04.08. 20:41

Az ELTE joghallgatói mindenkit maguk mögé utasítottak – Elhozták a világkupát

A joghallgatók tekintélyes Jessup nemzetközi versenyében ért el első helyezést az ELTE joghallgatóinak csapata. A győztes team tagja volt Buda Zolta, a szombathelyi Nagy Lajos Gimná­zium egykori diákja.

Vas Népe

A győztes csapat a döntő után. Jobb szélen a Nagy Lajos Gimnázium egykori tanulója, Buda Zolta

Fotó: Facebook/ELTE Jessup Team

„Az Eötvös Loránd Egyetem 2019 világbajnoka” – tette közzé honlapján gratuláció­ját a jogászversenyt rendező szervezet, a nemzetközi joghallgatók szövetsége (ILSA). Az 1960 óta minden évben Washington DC-ben rendezett Philip C. Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédverseny a nemzetközi jogot hallgatók számára a legnagyobb nemzetközi megmérettetés. A szombaton véget ért versenyben a magyar egyetemisták száz ország több mint 680 egyetemének diákjai között voltak a legjobbak, olyan egyetemeket utasítva maguk mögé, mint az amerikai Yale, Berkeley, vagy éppen a londoni King’s College.

A megoldandó komplex jogeset által felvetett kérdéseket államfelelősségi, nemzetközi környezetvédelmi jogi és emberi jogi szempontból is kellett vizsgálniuk.

Írásbeli és szóbeli fordulókon vettek részt, míg eljutottak a döntőig, ahol a csapat alperesként szerepelt a háromtagú bírói tanács előtt. Felperesként az USA döntős csapata, a Columbia Egyetem diákjai kaptak szót először. Negyvenöt-negyvenöt perc állt mindkét csapat rendelkezésére, hogy előadják fő érveiket. A döntőben Buda Zolta is felszólalt a magyar csapat oldalán. A magyar diákokat Kajtár Gábor, az ELTE Nemzetközi Jogi Tanszékének adjunktusa, valamint Sulyok Katalin, a Nemzetközi Jogi Tanszék oktatója és Pap Dániel, az Emberi Jogok Európai Bíróságának jogásza készítette fel. A győztes csapat tagja volt a 24 éves Buda Zolta, a Nagy Lajos Gimnázium egykori ­diákja. Rajta kívül Bazsó Gábor, Koncsik Marcell és Szép Vanessza tettek a sikerért.

A győztes csapat a döntő után. Jobb szélen a Nagy Lajos Gimnázium egykori tanulója, Buda Zolta
Fotó: Facebook/ELTE Jessup Team

Az ELTE fiatal jogászai már tavaly abszolút első helyet szereztek a perbeszédversenyen az összevont felperesi és alperesi beadványok kategóriában. Buda Zolta akkor is a csapatot erősítette.

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara történelmi sikernek értékelte az eredményt: ez volt az első alkalom, hogy a magyar csapat a döntőben mérethette meg magát és legyőzte a Columbia Egyetem csapatát.

Zolta édesapja, dr. Buda Botond ideggyógyász a Face­bookon így örült fia sikerének: „Hozta a papírformát az ELTE Jogi Karának csapata, melyet harmadik éve erősít a fiam, aki amúgy »bemelegítés« gyanánt februárban Lisszabonból elhozta már a legjobb európai perbeszéd tartójának járó díjat is. A Philips C. Jessup nemzetközi jogi perbeszéd világversenyen »természetesen« Washingtonban is első lett az ELTE csapata: fordulóról fordulóra könyörtelenül utasították maguk mögé öt földrész legrangosabb egyetemeit, míg végül a világ legjobbjaként állhattak fel a képzeletbeli dobogó tetejére.”

Gratulálunk a fantasztikus eredményhez!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában