Találkozzunk a haranglábnál!

2019.04.08. 07:00

Daraboshegy – A haranglábnak fontos helye van az értéktárban

A Találkozzunk a haranglábnál! címmel megszervezett eseményre meghívták V. Németh Zsoltot, a térség országgyűlési képviselőjét is: a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos az értékek válságáról beszélt előadásában.

Nemes Judit

V. Németh Zsolt az értékpiramisról Fotó: Szendi Péter

A hungarikumokról szólt a szombat délután Daraboshegyen, a Körmendi járásban található kisközségben szerveztek programot a települési értéktárukat gazdagító építménnyel a középpontban. Németh Gábor polgármester elmondta: a művelődési házban megrendezett eseményen megnyitottak egy, a hagyományok témakörében szervezett tárlatot is. – Eredetileg ezen a napon szenteltük volna fel a felújított haranglábat, ám az engedélyezési eljárás hosszú időt vett igénybe, így az eseményt augusztus 20-án tudjuk megtartani – tette hozzá a falu első embere. A kiállítás megnyitóját követően Takács László József plébános beszélt a harangláb történetéről, majd V. Németh Zsolt tartott előadást. Az értékek válságáról szólva kiemelte, hogy amikor megalkották a hungarikumokról szóló törvényt, olyan értékpiramist képzeltek el, amelynek a talapzatát a települési értéktárak adják.

V. Németh Zsolt az értékpiramisról Fotó: Szendi Péter

Kiemelte: döntésük helyesnek bizonyult, hiszen több mint ezer értéktár jött létre azóta, köztük a daraboshegyi. V. Németh Zsolt azt mondta: – A települési értéktárak nemcsak beazonosítják a múltból megőrzött értékeiket, hanem törekszenek arra is, hogy ezeket elhelyezzék egy 21. századi faluképben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában