ellenség a boróka-tarkadíszbogár

2019.04.02. 14:00

Eltűnhetnek a tuják az országból

Egyre több a kiszáradt és elsárgult tuja az udvarokban, sokan inkább más növényt vásárolnak helyette. A pusztulás hátterében egy olyan kártevő áll, amely néhány évvel ezelőtt még védett volt az országban. A védekezés pedig nem egyszerű.

Lakosi Gabriella

Gerencsér Miklós növényeit is tönkretették a kártevők Fotó: Horváth Balázs

Sokan panaszkodnak arra, hogy a kertjükben kihalásnak indultak a néhány éve még szépen zöldellő tuják. Nagyon népszerű ez a növény, a kerítések mellett szinte minden kertes házban biztos helye volt.

Egyre gyakoribb viszont, hogy elsárgulva, kiszáradva állnak ezek a növények. Szomorú látványt nyújtanak, a kivágás vár rájuk. Ennek oka a klímaváltozás.

Kártevő

– Azzal, hogy melegszik az éghajlat, egyre több olyan ízeltlábú jelenik meg nálunk is, amelyik eddig csak a délebbi területeken okozott gondot – tudtuk meg Both Gyulától, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara vasi szervezetének elnökétől. Ezek az állatok nemcsak jól érzik magukat ezen a hőmérsékleten – amely lassan a régi római klímához közelít –, hanem gyorsan szaporodnak is. A tuják legnagyobb ellensége jelenleg a boróka-tarkadíszbogár. A kártevő elleni védekezést eddig nehezítette, hogy 2016 júliusáig védett állatként tartották nyilván. Az állat a fa belsejében él, a kéreg alatt rág. Ettől a növény előbb kifakul, majd elszárad. A csillogó ékkőre hasonlító példányokat pedig még a rutinos szem is nagyon nehezen veszi észre, hiszen nagyon rejtett életmódot folytatnak. A legtöbben pedig csak akkor szembesülnek a problémával, amikor már menthetetlen a növény. A megfelelő kártevőirtó szert még keresik, de a védekezéshez még a legjobb anyagok mellett is teljes lakossági összefogásra lenne szükség – mondta a szakember. Hiába permetezi le valaki a kertjében lévő tujákat, ha a szomszédja ugyanezt nem teszi meg. A kerttulajdonosok viszont egyelőre nem is sokat tesznek a megelőzésért, így a probléma a következő időszakban még jobban elfajulhat.

A kártevő egyébként két éven keresztül fejlődik a tuja törzsében. Április és szeptember között aktív, akkor repül. A kertészek azt javasolják, ilyenkor figyeljünk oda a védekezésre a legjobban. Ha mindenki megfogadná a tanácsokat, akkor sokat lehetne javítani a helyzeten, de a probléma valószínűleg akkor sem tűnne el teljesen – mondta Both Gyula. Tuját venni jelenleg nem éri meg, szinte biztos pusztulásra van ítélve. A legjobban akkor járunk, ha más növényt választunk sövénynek. Erre jó alternatíva lehet a tiszafa vagy a korallberkenye. A közönséges tiszafa hosszú életű örökzöld. Nyírás nélkül középmagas fává fejlődik. A nyár végén pedig piros termések is megjelennek rajta, szép dísze lehet a kertnek. A korallberkenyét világszerte szívesen ültetik a tradicionális sövénynövényként. Tavasszal a legszebb, piros és vörös leveleivel. A színkavalkád ugyan csak néhány hétig tart, de az év többi részében is mutatós.

Döntés

Bármit is választunk, a végleges döntés előtt nagyon fontos, hogy mindenképpen konzultájunk szakemberrel. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen a talaj, hogyan pótoljuk vissza a földbe a tápanyagokat. Tudnunk kell, mik a növény igényei.

Ezenkívül az is szempont, hogy olyan növényt keressünk, amelynek nincs sok ismert betegsége. Ha rosszul döntünk, nem csak a növény pótlása terheli meg a pénztárcánkat. Egy kiszáradt, néhány méteres tuja eltávolítása önmagában már nagyon drága folyamat.

Nemcsak kivágni kell, a gyökérzet kiásása is komoly munka. Mindenképpen kifizetődő tehát a megfontoltság. A Vas Megyei Magyar Növényvédő és Növényorvosi Kamara is szívesen ad tanácsot a lakosságnak.

Számuk csökken

A tuják tehát ha nem is halnak ki, számuk és népszerűségük várhatóan nagyon megcsappan majd a következő években. Ráadásul az enyhe telek miatt hamarosan valószínűleg majd új kártevők is megjelennek, más növények is veszélybe kerülhetnek.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Gerencsér Miklós szombathelyi kerttulajdonos is. Ő a telkén már minden tuját kivágott, nagyon rossz állapotban voltak a növények. A kerítés mellett lévők még megvannak, de már azokon is látszik: elkezdtek sárgulni.

Gerencsér Miklós növényeit is tönkretették a kártevők Fotó: Horváth Balázs

Ő azt mondta: Szombathely Stromfeld városrészén biztosan komoly gondot okoz a probléma, a szomszédok kertjéből is sorra tűnnek el ezek a növények. Egyre többen cserélik le a tujákat más növényekre. A szakértők tehát folyamatosan új problémákkal, ellenálló rovarokkal találkoznak, de dolgoznak a megfelelő szerek kifejlesztésén. Addig is jobban járunk, ha ellenállóbb sövényt keresünk a kertbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában