Szép otthon

2019.04.28. 07:00

Nappalink éke: a fotel – Ennél a bútordarabnál a kényelmet tartsuk szem előtt!

Egy jó fotel a lakás alfája és omegája lehet: nemcsak az étkezőasztalnál kortyolhatjuk a reggeli kávénkat újságolvasás közben, hanem fotelünkben is. Az ideális ülőhely létezik, csak meg kell találni. Nem kell az ülőgarnitúra részeként beszerezni, a fotel esetében a funkció a lényeg.

Nemes Judit

Érdemes könnyen mosható huzatot is beszerezni az új fotel mellé

Forrás: Shutterstock

Nem minden arany, ami fénylik – igaz ez a fotelekre is. Lehet ránézésre csábító és ízléses darab, ám korántsem biztos, hogy ezen tulajdonságok garantálják a kényelmet is: próba nélkül nem érdemes megvásárolni a bútordarabot, továbbá, egy kis előzetes ismeretszerzés is segít az ülőalkalmatosság kiválasztásában. Összegyűjtöttünk néhány szem­pontot, amelyeket célszerű megvizsgálni vásárlás előtt.

Fontos a kárpit: mivel otthon a nappalinkban helyeznénk el, olyat keressünk, aminek puha és sima a felülete, hogy jó érzés legyen benne hátradőlni. A tisztíthatóság is szót érdemel: ha legalább egy kisgyermek van a családban, aki hozzáférhet a fotelhez, máris kiemelt szerepe lesz annak, hogy minél egyszerűbben rendben tartható legyen: az ételmaradékokat könnyen el tudjuk távolítani majd róla – mentő megoldásként rögtön mosható huzatot is vásárolhatunk vagy készíttethetünk hozzá igazítva. Ugyanez a helyzet akkor is, ha nem gyermek, hanem háziállat van a lakásunkban: a plüssben könnyebben megmarad a szőrük.

Érdemes könnyen mosható huzatot is beszerezni az új fotel mellé
Fotó: Shutterstock

Ha bőrbútor mellett tesszük le a voksunkat, tartsuk szem előtt, hogy a huzat rendszeres ápolást igényel. A háttámla is figyelmet érdemel: próba közben figyeljük meg, mennyire támasztja a hátunkat, kényelmes-e a nyakunknak, milyen szögben tartja a fejünket, ha tévézünk vagy szundítunk benne. Ha nemcsak olvasás, filmnézés, baráti társaság fogadásához alkalmasnak szánjuk, a méretét is fontolóra kell venni: egy nagyobb, robusztusabb kivitel jobb szunyókálóhelyet ígér. Ha van elég terünk a bútordarab számára, akkor opció lehet a napjainkban divatosnak számító fekvőfotel. Ennél a típusnál az alacsonyabb támla sem elvetendő, mivel ülő/fekvőfelületén lejjebb lehet csúszni: így a törzs és a lábak által bezárt szög nagyobb lesz, optimális lehetőséget ad délutáni pihenéshez.

A kiszemelt fotelt teszteljük vásárlás előtt: figyeljünk a kárpitra, a karfára is
Fotó: Shutterstock

A fotel tulajdonságain átfutva a belső felépítésére is vessünk pár pillantást: a bonell- vagy dupla rugós megoldás, valamint a szivacsos kivitel jó pont a felsorolásban. Az ülés és a karfa magasságát is teszteljük, a lábaink, karjaink által bezárt szög mennyire felel meg az elvárásainknak.

Ha rátaláltunk a legmegfelelőbb ülőhelyre, előfordulhat, hogy az sajnos nem passzol a nappalink stílusához: mérlegelni kell, a dizájn-e a fontosabb vagy a kényelem. Előbbin ugyanis lehet még alakítani huzattal, párnákkal, utóbbi azonban fix tulajdonsága a bútornak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában