Középpontban a gyermek

2019.04.25. 12:00

Szakmai találkozót tartottak és képzőművészeti pályázatot hirdettek Körmenden

„GYERMEKKÉP-MÁS”címmel rendezett szakmai találkozót a Körmendi Szociális Szolgáltató és Információs Központ Család és Gyermekjóléti Központja a Kölcsey Gimnáziumban.

Pogács Mónika

Dr. Herczog Mária szerint a gyerek boldogsága nem más,mint hogy biztonságban érzi magát

Fotó: JT

Képzőművészeti pályázatot hirdettek a legkisebbek számára. Azt várták tőlük: mutassák be vizuálisan, hogy látják helyüket a felnőttek világában.

– Év elején fogalmazódott meg a fórum ötlete. Itt olyan szakemberek találkoznak ma egymással, akik azon munkálkodnak, hogy gyermekeink jobban és jobbá legyenek – mondta el Unger Zsuzsanna, a Gyermekjóléti Központ óvodai és iskolai szociális segítője. Hozzátette: mind a szociális központtól, mind a várostól komoly támogatást kapott a konferencia megszervezéséhez. A konferencia címének üzenete is az, hogy ahány szakterület, annyi nézőpontból látják a gyermekeket a szakemberek. – Közös nevezőt a gyermekvédelem jelenthet – hangsúlyozta Unger Zsuzsanna.

Bebes István polgármester kiemelte: – A gyermekeket sok idegen hatás éri. Családi, iskolai, szociális szinten is segítséget, támaszt kell nyújtani számukra. A hatások ugyanis nem mindig pozitívak – jelentette ki, majd hozzáfűzte: – A védelmet nem csak a szociálisan rászorultak esetében kell biztosítanunk, hanem minden gyermekre figyelnünk kell, hogy negatív hatásoktól védett környezetben nevelkedhessenek fel.

Dr. Herczog Mária szerint a gyerek boldogsága nem más, mint hogy biztonságban érzi magát
Fotó: JT

A városvezető utalt arra, hogy mekkorát változott a világ például abban, hogy húsz évvel ezelőtt mitől kellett félteni a fiatalokat az internettel kapcsolatban, és ma milyen veszélyek leselkednek rájuk a virtuális térben. A folytatás pedig előre még nem is látható. – Fontos a város és térsége számára minden ilyen szakmai találkozó, hogy felkészülhessünk a jövő kihívásaira – zárta beszédét.

A köszöntők után dr. Herczog Mária szociológus, gyermekvédelmi szakértő a gyermekek legfőbb érdekeinek érvényesülése szempontjából szólt a hazai gyermekvédelem helyzetéről.

– A boldog gyermek a gyermekvédelem legfőbb érdeke – húzta alá a szakember, majd így folytatta: – A gyermek boldogsága nem más, mint hogy biztonságban érzi magát, szeretetet, gondoskodást tapasztal maga körül. A szülőé az elsődleges felelősség ebben, de az államnak is meg kell mindent tennie, hogy a család a feladatát jól elláthassa.

A szociológus arra is választ keresett, hogy nevelhetik a szülők manapság gyermekeiket jól. – A megküzdeni képességet kell kialakítani bennük, hogy ellenállóak legyenek az ártó hatásokkal szemben, és merjenek segítséget kérni. Ha egy szülő jól szereti a gyermekét, az biztonságban érzi magát, magabiztos és ellenálló lesz a negatív hatásokkal szemben – hangsúlyozta dr. Herczog Mária, nemzetközi kutatásokra hivatkozva. A szociológus-közgazdász azzal zárta előadását: a gyermek társadalmi befektetés. Ha egyenlő esélyeket kapva, boldogan nevelkedik, felnőttként is képes lesz boldog, közösségi emberként élni, így a társadalom számára hasznossá válik. Mindehhez véleménye szerint egy univerzális családtámogatási rendszer biztosítása lenne szükséges.

A konferencia folytatásában a szociális szakma helyi képviselői tartottak előadásokat a gyermekvédelem témájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában