Milyen lesz a jövő körömcipője?

2019.05.22. 14:00

A kínai lány kutat: érdemes-e külön helyet adni a nagyujjnak a magas sarkúban

Hogyan hat a magas sarkú cipő a lábunkra? Mennyivel jobb, ha megosztott hely van a nagy- és a többi ujj számára? Ezt kutatja Shen Siqin, aki cserediákként tanul most Szombathelyen.

Merklin Tímea

Shen Siqin és itteni témavezetője, dr. Fekete Gusztáv. A kínai lány három hónapra érkezett Magyarországra. Nyáron végez a ningbói egyetemen, utána a szombathelyi doktori képzésre felvételizik

Fotó: Szendi Péter

A kínai lány három hónapra érkezett Magyarországra, a ningbói egyetem hallgatója, nyáron végez. Itt tartózkodása alatt témavezetője, dr. habil. Fekete Gusztáv, a Savaria Műszaki Intézet delegálta őt a XX. Erdélyi Műszaki Tudományos Diákköri Konferenciára, különdíjat kapott a poszterére: milyen a magas sarkú cipők hatása az alsó végtag biomechanikájára. Az a terve, hogy ide felvételizik a szombathelyi doktori képzésre, és Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal visszatér. Shen egyébként művészlélek, szabad­idejében festeget, elektromos táblára. Már Szombathely egy részletét is megfestette, a Csónakázó-tó adta az ihletet.

A magas sarkú cipőket azért választotta témának, mert a nők nagyon szeretik ezeket, divatosak, a társadalmi alkalmak nélkülözhetetlen kellékei, de sok az egészségre károsan ható modell. Magukban hordozzák az alsó végtagi sérülés kockázatát, és hosszú távon kialakulhat a hallux-valgus, a bütyök. Az a probléma, hogy a cipők eleje túl szűk, összenyomja a lábujjakat. Ezen cipők, függetlenül attól, hogy az egész alsó talpat, a sarkat vagy a lábfejet magasítják, határozottan megváltoztatják a cipőben járás kinematikáját is. Így az egyensúlyt nehezebben lehet megtartani járás vagy futás során. Több kutató is bizonyította, hogy cipőmérettől függetlenül, a magasított sarok a járási paraméterekre negatív hatást gyakorol. Japánban kezdtek olyan cipőket készíteni, amelyekben külön helye van a nagyujjnak, így az nem tud ráfordulni a többire.

Ezek a split-toe cipők a hölgyek körében elég népszerűek lettek. A kínai egyetemen Shen az évfolyamtársaival készített papírból és bőrből ilyen prototípusokat, és járásteszteket végeztek. A standard a mezítlábas járás, ami a legegészségesebb. Videokamera-rendszerrel és testre kapcsolt markerekkel rögzítették a mozgásokat, és mérték a bokára, térdre, csípőre vonatkozó anatómiai szögeket, amelyeknek van egy tudományos meghatározottsága, hogy mettől meddig jók. Kiderülhet például, hogy ha nem tudjuk megfelelő szögben lefeszíteni a lábfejünket, baj van a lábunkkal, megrövidült az Achilles-ín.

Shen Siqin és itteni témavezetője, dr. Fekete Gusztáv. A kínai lány három hónapra érkezett Magyarországra. Nyáron végez a ningbói egyetemen, utána a szombathelyi doktori képzésre felvételizik
Fotó: Szendi Péter

Ha jó a cipőnk, járás közben az egészséges hajlási szögek határai közt maradunk, ha nem jó a lábbelink, az a rossz élettani hatások miatt eltorzítja ezeket a szögeket, és egyszerre három ízületben is károkat okoz. Shen feltette, hogy úgy kell alakítani a dizájnon, hogy a cipőben járva hasonló görbéket kapjunk, mint mezítlábas járás során. Kutatásának kezdeti eredményei azt mutatják, hogy a magas sarkú cipőkben a megosztott lábujj kialakítása jobban elosztja a lábujjak közötti terhelést, így egyrészt a lábfej elülső részét tehermentesíti, másrészt a lábsérülések kockázatát is csökkenti.

Shen arra is felhívja a figyelmet, hogy rengeteg a rossz cipő, nem csak a magas sarok miatt, hanem mert egyes cipők talpa nem hajlik, hanem merev. Kutatásai során arra is kíváncsi, hogy miként lehetnének rugalmasabbak, kényelmesebbek a magas sarkú cipők, milyen anyagból legyenek, hogy jobban megközelítsék a mezítlábas járás paramétereit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában