Nagyon népszerű a gombászás

2019.05.08. 08:30

Őrségi gombaturisták – A magyarországi fajok fele megtalálható Vas megyében

A gombászáshoz nem árt egy kis tudás, jó, ha van nálunk egy kés, és néhány szabállyal sem árt tisztában lennünk.

Budai Dávid

Dr. Szépligeti Mátyás egy fán élő gombát mutat

Fotó: Szendi Péter

Bár a gombászás ideje a nyár és az ősz, az ízletes kucsmagombával már áprilisban elindul a gombaszezon, ezért utánajártunk, mire érdemes figyelni gombászás közben, és miközben mindent megtudtunk a szabályokról, kicsit a gombákhoz is közelebb kerültünk.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság botanikai felügyelőjével, dr. Szépligeti Mátyással eredtünk a gombák nyomába a Szalafői Őserdő erdőrezervátumban, ahová engedély nélkül be sem léphettünk volna, így a gombaszedés is tilos volt. Végül ehető gombát nem találtunk, de megtudtuk, hogy a termőtest, amit leszedünk, csak a jéghegy csúcsa, a gombafonalak a föld alatt az egész erdőtalajt behálózzák.

Dr. Szépligeti Mátyás egy fán élő gombát mutat
Fotó: Szendi Péter

Saját felhasználásra az állami tulajdonú erdőkben jogszabály szerint naponta fejenként két kilogramm gombát gyűjthetünk. Ezt meghaladó gyűjtéshez már kell az erdőgazdálkodó írásos hozzájárulása, ahogyan részben vagy egészben magántulajdonú erdő esetében is hozzájárulást kell kérnünk, ha gombát gyűjtenénk benne.

Ha szabályosan akarunk eljárni, nézzünk utána a tulajdonviszonyoknak: erdoterkep.nebih.gov.hu. Ha védett természeti területen járunk, a gyűjtéshez a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges, a fokozottan védett területeken tilos a gombaszedés!

A gombászás nagyon népszerű, különösen az Őrségben. Megtudtuk, hogy a gombaszakellenőrök tanfolyamait is rendszeresen ide szervezik. Nem véletlenül, hiszen a hazai gombafajok fele – több mint ezer – megtalálható itt, igaz ebből jó, ha tíz olyan népszerű gombafaj van, amire előszeretettel „vadásznak” a gombászok.

A környező településeken élők gyakran járják az erdőt, de sokszor az ország távoli pontjáról is érkeznek gombaturisták, akik kifejezetten az erdő rejtőzködő kincséért jönnek. Gombát találni nem mindig könnyű, akik rendszeresen gombásznak, féltve őrzik titkos lelőhelyeiket.

A gombászás jó móka, de nem árt hozzá némi tudás, és itt nem csak a mérgező fajok felismerésére gondolunk, hanem például arra, hogy ha ízletes rizikére vágyunk, azt inkább a fenyőerdőben, míg a rókagombát meg a vargányát a lomberdőkben keressük. Minden esetben vizsgáltassuk meg a gombát, amit gyűjtöttünk, ebben a nemzeti park munkatársai is segíteni tudnak.

A szakember elárulta, nem minden gomba egyformán mérgező, van, amelyik csak gyomorrontást okoz, más a hőkezelés hatására elveszti a mérgező képességét – például a gyűrűs tuskógomba is ilyen –, sőt olyan is akad, ami alkohollal együtt mérgező csak, ilyen néhány faj a tintagombák közül.

Gombászásnál legyen nálunk kés, egyrészt mert így a gomba termőhelyét nem bolygatjuk, másrészt a gomba nem lesz földes. Adott helyen egyet-kettőt mindig hagyjunk érintetlenül, hadd szórja el a spóráit, így őrizve meg a lelőhelyet. Azokat a gombákat, amelyeket nem szedtünk le, ne tapossuk el, hiszen megvan a szerepük az ökoszisztémában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában