Ügyesen eveztek a Ladikban

2019.05.24. 21:20

Ismét csepregi csapat nyerte meg a médiavetélkedő megyei fordulóját

Lapcsoportunk tizenkettedik éve rendezi meg a Lapot a diákoknak! – vagy röviden: Ladik – médiavetélkedőt. A megtartott megyei döntőre négy csapat jutott be az előzetes fordulókban elért pontszámok alapján.

Tersztyánszky Krisztina

A győztes csapat tagjai (Piros Luca, Papp Lili, Horváth Emma, Kóbor Izabell, Csóka Barbara) felkészítő tanárukkal, Hetyésy Katalinnal

Fotó: Unger Tamás

A médiavetélkedő küldetése kezdettől fogva az, hogy az általános iskolások figyelmét játékos feladatokkal hívja fel a nyomtatott sajtó fontosságára, az újságolvasás és az újságírás szépségeire.

A négy csapat három különböző iskolából érkezett. A Jáki Nagy Márton Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolában ugyanis híre ment a tavalyi sikeres szereplésnek, és egy további csapat is jelentkezett a megmérettetésre. A TudósítJÁK és a Jákorszarvasok mellett a kőszegi Bersek József Általános Iskola és a csepregi Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és AMI egy-egy csapata öltötte magára a színes Ladik-pólót. A vetélkedőn jelen lehettek a felkészítő tanárok is, de kizárólag szurkolóként.

A győztes csapat tagjai (Piros Luca, Papp Lili, Horváth Emma, Kóbor Izabell, Csóka Barbara) felkészítő tanárukkal, Hetyésy Katalinnal
Fotó: Unger Tamás

A diákoknak változatos feladatokat kellett megoldaniuk. A bemutatkozó csapatinduló előadása után híres emberek fotóit kellett felismerni, majd azokhoz frappáns képaláírásokat társítani. Hallhattunk igazán humoros, fantáziadús megoldásokat, mint például Lionel Messi szájából azt, hogy „Messzire rúgtam a labdát.” Érdekes ötleteket hoztak a híres embereknek feltett kérdések is, a következő, sajtóval kapcsolatos fogalmak kapcsán viszont a zsűri nem ok nélkül ráncolta a homlokát. Kiderült: az egyébként csörfös fiúknak és lányoknak még van mit tanulniuk arról, mi az a képriport vagy a vezércikk. A következőkben activity játék mozgatta meg a versenyzőket.

A végletek ideje jött el: az egyik csapat kevesebb mint két másodperc alatt találta ki a „korrektor” szót, míg volt, aki nem tudta, mi az a diktafon. Már csak egy írásos feladat volt hátra, tudósítás készítése a megyei döntőről. Ezt akár rutinmunkának is tekinthették volna a csapatok, ha nehezítésképpen nem kellett volna a tudósításba szőniük a nyaklánc, ciripel és szelfibot szavakat. De ők ezt is megoldották! Testhezálló volt az utolsó erőpróba: „Győzd meg a zsűrit két percben, miért lennél te a legalkalmasabb arra, hogy az általad áhított napilap szerkesztőségében dolgozzál.” Sok jó tulajdonság, sok ígéret me­lengette a Vas Népe munkatársaiból álló zsűri lelkét.

 

Amíg a bírák a pontokat összesítették, a versenyzőket szendvics és frissítő várta. A végeredményt Nagy Ildikó, lapunk főszerkesztő-helyettese hirdette ki. A harmadik helyezettnek járó tízezer forintos könyvutalványt a Jákorszarvasok, a második helyezett díját, a húszezer forintos utalványt a TudósítJÁK csapata vihette haza, Jákra. A harmincezer forintos jutalom birtokosa a csepregi Médiász csapat lett. Első helyezettként ők képviselik megyénket a június 3-ai regionális döntőben, Kislődön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában