Munka szimbiózisban

2019.05.10. 14:00

Továbbképzés a Vas megyei gyermekápolóknak, szülésznőknek, védőnőknek

Közel az anyák napjához és a kézhigiénés világnaphoz, tegnap rendezték a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház 1. Gyermekápolói, szülésznői, védőnői szakmai napját.

Tóth Kata

Altmajer Beáta és Csuka Lajosné gazdasági igazgató Hernusz Katalinnak adott át díjat

Fotó: Unger Tamás

Hagyományteremtés címén szervezték az akkreditált, tudományos továbbképzést. Szorosabb kapcsolatot szeretnének a területen dolgozó kollégák között, ezért a „Szimbiózis” elnevezés, ami utal az anya és magzata, gyermeke kapcsolatára is – erről beszélt a megnyitón Altmajer Beáta ápolási igazgató.

Altmajer Beáta és Csuka Lajosné gazdasági igazgató Hernusz Katalinnak adott át díjat
Fotó: Unger Tamás

A várandós nő gondozása, a szülés és az újszülött ellátása folyamat, amelyben mindenki teszi a dolgát. A szakmai nap alkalom a még hatékonyabb együttműködés kialakítására, emelte ki dr. Káldy Zoltán orvosigazgató. Dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos hangsúlyozta: a rendszerben munkát végzők egy célért dolgoznak, az egészséges ifjúságért, az egészséges életkezdet esélyéért. A személyesség erejét hangsúlyozta korunkban, ahol modern informatikai rendszerekkel vagyunk körülvéve, ám a komplex gondozási rendszerben mégis előfordulnak kommunikációs hibák.

Dr. Csákváry Violetta, a csecsemő- és gyermekosztály vezetője és dr. Leiner Frigyes, a szülészeti és nőgyógyászati osztály vezetője is köszöntötte a megjelenteket. Majd a kórház két szakdolgozónak adott át jutalmat: Hernusz Katalin gyermek-intenzív terápiás szakápoló és Schwahoferné Horváth Katalin szülésznő is több évtizede az egészségügyi ellátásban gyakorolják hivatásukat.

A továbbiakban prof. dr. Horváth Boldizsár, a kórház tudományos és oktatási igazgatója a szülészeti ellátás múltjáról és jelenéről prezentált. Majd negyedórás előadások hangzottak el érintve a kórházi védőnők kapcsolatrendszerét, az újszülöttek és koraszülöttek táplálását, ellátásuk történetét. Dr. Grasselly Magdolna, a PIC profilvezető főorvosa a prevenció fontosságáról, a fejlesztési lehetőségekről szólt.

 

Szita Szilvia koraszülött ikreinek történetét osztotta meg – az egyik kisfia néhány héttel azután, hogy a világra jött, feladta a küzdelmet. Életben maradt gyermeke kilencéves, teljesen egészséges – sokat köszönhetnek a koraszülött részleg orvosainak, nővéreinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában