Nyárköszöntő

2019.06.17. 07:00

Halászléfőzés és lapátolás a Rábában – A szlovén csapatot magyarok segítették Csörötneken

Hajósok és halászléfőzők is összemérték tudásukat szombaton Csörötneken; voltak, akik az osztálytalálkozót is erre a napra időzítették.

Budai Dávid

A hétvége minden szempontból kedvezett azoknak, akik vízre szálltak, aztán kikötöttek – mondjuk a Rába-parton

Fotó: Szendi Péter

A nyárköszöntő Rába-partyt és a Kistérségi Halászléfőző Versenyt 14. alkalommal tartották meg szombaton az Akácfa kempingben. Az esemény most is egybeesett a RábaLapátolással, ezúttal azonban tudatosan – tudtuk meg Kocsis Zsolt polgármestertől, aki éppen az elrajtoló hajókat nézte, amikor megszólítottuk. Szerinte a két esemény remekül kiegészíti egymást, így még egyszerűbb a térség népszerűsítése. A kenusok és kajakosok idén kilencedik alkalommal eveztek le a Rába egyik legszebb szakaszán Csákánydoroszlóig, hogy aztán onnan visszatérve részt vegyenek az eredményhirdetésen és persze, hogy mulassanak egy jót kiegészülve a 15 halászléfőző csapattal.

A csapatok között – az együttműködési megállapodás szerint – ezúttal voltak szlovének is. Csakhogy – mint azt Jónás Lajostól megtudtuk – a szlovéneknél abban az értelemben, mint nálunk, nincs halászlé. A tengerparton élő szlovének ugyan készítenek levest halból, de az egyáltalán nem hasonlít a mi hagyományos ételünkre, ezért nemcsak a főzésben, de a hozzávalók kiválasztásában is segítségükre voltak a magyarok.

A hétvége minden szempontból kedvezett azoknak, akik vízre szálltak, aztán kikötöttek – mondjuk a Rába-parton
Fotó: Szendi Péter

Minden csapat három kiló pontyot kapott, innentől kezdve már rájuk volt bízva, hogy mit kezdenek vele, akár még pluszhalat is a kondérba lehetett csúsztatni. A rábai halászlék ezúttal kivétel nélkül szegedi stílusban készültek, de mindenki azért kicsit másként fogott hozzá. Például a passzírozást turmixgéppel gyorsította az a csapat, amelyik a főzést 52 éves általános iskolai osztálytalálkozójával kötötte össze – mesélte Dancsecs Árpád, a csapat vezetője.

A zsűri komolyan vette a feladatát, egymástól függetlenül is ugyanazt a négy halászlét tartották a legjobbnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában