Súlyos lecke

2019.06.05. 11:30

A magyarok összetartozása nem országhatárok kérdése – Trianonra emlékeztek Szombathelyen

A megyeszékhely több pontján, a Szent István parkban, a Herényiek Házában és a Brenner-iskolában is emlékeztek hétfőn a trianoni tragédiára.

Vas Népe

A Ghymes együttes Kézfogás című dalát a Brenner-iskolában ötvenen, országhatárainkon innen és túl, több mint 150 magyarlakta településen több ezren énekelték tegnap 11 órakor

Fotó: Szendi Péter

– A veszteség, az elbukott remény, a közös fájdalom gyűjt egybe minket, de az emlékezés felemel és új célok elérésére mozgósít – fogalmazott a Szent István parkban a városi ünnepségen Rettegi Attila, az önkormányzat oktatási és szociális bizottságának elnöke. Személyes emlékekkel tűzdelt beszédében kiemelte: a magyarok összetartozása nem országhatárok kérdése, a közös nyelv, kultúra, történelem, hagyomány- és szokásrendszer a nemzet tagjait továbbra is összeköti.

Éljen bármelyik országban, a magyarság minden tagja és közössége része az egyetemes magyar nemzetnek. Június 4-én ezt az összetartozást éljük meg és tudatosítjuk magunkban, mondta. Koszorúzással folytatódott a műsor, majd a kegyelet mécseseit helyezték el az egybegyűltek a 83-as gyalogezred emlékművénél. A műsorban közreműködött az Ungaresca Táncegyüttes, Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház művésze és a szlovákiai Komáromszentpéterről Pilinszky Evelyn.

A Ghymes együttes Kézfogás című dalát a Brenner-iskolában ötvenen, országhatárainkon innen és túl,
több mint 150 magyarlakta településen több ezren énekelték tegnap 11 órakor

– Az idő múlásával egyre fontosabb, hogy megálljunk és felidézzük az utókor számára is történelmünk e tragikus napját, hogy soha senki ne felejtse el, milyen következményekkel járt, népünk mindennapjait hogyan bélyegezte meg és hogyan írta át a trianoni békediktátum elfogadása – mondta Koczka Tibor alpolgármester a Herényiek Házában.

Emlékeztetett: a nyugati határszélen minden eszközt bevetettek elődeink, hogy ellenszegüljenek a békediktátum érvényre juttatásának, és később népszavazással több határ menti település állt ki a Magyarországhoz tartozás mellett. Június 4. alkalom arra, hogy történelmünk egyik legnehezebb napjával őszintén, bátran szembenézhessünk – az elhangzott Wass Albert-regényrészlettel, szavalattal, néptánccal a Gothard iskola diákjai segítettek fellapozni a történelemkönyvet.

 

A Brenner János Általános Iskola és Gimnázium tanulói és tanárai dallal emlékeztek a békediktátum 99. évfordulójára. Az intézményben ötvenen, Magyarország határain innen és túl, több mint 150 magyarlakta településen több ezren énekelték egy időben az esemény himnuszát, a Ghymes együttes Kézfogás című dalát 11 órakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában