Stratégiaváltás szükséges a mezőgazdaságban

2019.07.06. 07:00

A klímaváltozás is felmerült a Vas Megyei Közgyűlésen

A klímaváltozás, a pályázatok előrehaladása és a megyei értéktár is téma volt a Vas Megyei Közgyűlés Majthényi László elnökletével megtartott tegnapi ülésén.

Merklin Tímea

Marton Ferenc, dr. Kondora Bálint, Majthényi László és dr. Balázsy Péter a közgyűlésen

Fotó: Unger Tamás

Átalakulnak a hazai mezőgazdasági termelés éghajlati feltételei a felgyorsult klímaváltozás hatására – erről beszélt Őri Aliz, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Megyei Igazgatóságának igazgatója.

A Kárpát-medencében az évszázad közepéig egy-két fokkal, a végére négy-öt fokkal magasabb átlaghőmérséklet várható, a csapadék mennyisége csökken. 2050-ig nem lesz durva változás a magyar mezőgazdaságban, de 2100-ra a termésátlag 30 százalékkal csökkenhet. Át kell alakítani a fajtaszerkezetet, amint a szőlőtermelésben és borászatban is, megnő az aszály- és téltűrő fajták jelentősége.

 

Dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kiemelte: stratégiai együttműködésük van az agrár ágazattal, nagyobb biztonság mellett dolgozhatnak a gazdák, ha a szabályokat betartják. A közgyűlés elfogadta az EFOP Nő az esély projektről és a TOP pályázatok előrehaladásáról szóló beszámolókat is. Tausz István, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke kiemelte küldöttségük részvételét azon a Hargita megyei konferencián, ahol az értékek turisztikai hasznosításának lehetőségeit keresték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában