a nők túlélik a férfiakat

2019.07.17. 11:30

A vasiak tovább élnek – Megyénkben magasabb az átlagéletkor, mint az ország többi részén

A nők nagyjából nyolc évvel élik túl a férfiakat – legalábbis Vas megyében. A legtovább a zalaiak élnek.

Budai Dávid

Fotó: pixabay.com

A Központi Statisztikai Hivatal hétfőn frissítette azt az adatbázisát, amelyben a születéskor várható átlagos élettartamokat és az átlagéletkorokat listázza területi bontásban. Ebből kiderül, hogy a fiúk Vas megyében 2017-ben átlagosan 2,5 évvel számíthattak hosszabb életre, mint 2001-ben – az országos statisztikában ez több mint négy év – a lányok várhatóan 2,6 évvel élnek majd tovább (az országos átlag: 2,53 év). Míg a 2017-ben született lányok két hónap híján nyolcvan évig is elélnek majd, a fiúk nagy többsége várhatóan a 72 évet sem éri majd meg. A nők két éve több mint nyolc évvel élték túl a férfiakat, ez 2001-ben is így volt, de azóta kicsit még tovább nőtt a különbség. 1990-ben egyébként a születéskor várható élettartam Vas megyében férfiak esetében 66 év, míg a nők esetében 73 év volt, vagyis akkor még csupán hét év volt a különbség.

Figyelemre méltó változás, hogy míg a 2001-ben született fiúk több mint fél évvel hosszabb életben bízhattak, mint az országos átlag, a 2017-ben születettek már egy évvel rövidebbre tervezhetnek. A nőknél viszont pár hónappal javultak a mutatók a vizsgált 17 évben, így mostanra csaknem egy évvel hosszabb életben bízhatnak, mint az országos átlag.

Fontos tény az is, hogy a 2017-es adatokat vizsgálva a nyugat-dunántúli régióban nálunk a legalacsonyabb a várható élettartam. Győr-Moson-Sopron megye esetében a fiúk 2017-ben csaknem két évvel hosszabb életben reménykedhettek. Zala esetében azonban Vas megye felé billent a mérleg még 2001-ben, 17 évvel később azonban már egy ott születő fiú másfél évvel hosszabb életben bízhat, mint egy átlagos vasi. A nők esetében is hasonló a helyzet, csak ott sokkal kisebbek a különbségek.

MW-grafikon

Az átlagéletkorokat vizsgálva kitűnik, hogy Vas megyében mind a nők, mind a férfiak idősebbek, mint az országos átlag, de még szembetűnőbb, ahogyan a megye öregszik. Míg 2001-ben egy átlagos vasi férfi 38 éves sem volt, idén januárban már csaknem 42, ugyanígy lettek négy évvel idősebbek a vasi nők is, akiknek az átlagéletkoruk jelenleg: 45,5 év.

És akkor most nézzük a legeket! Messze a leghosszabb életre egy 2017-ben született budapesti fiú (74,27 év) és egy budapesti lány (80,06 év) számíthat, míg a legrosszabb esélyei a Nógrád megyei fiúknak (69,99 év) és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lányoknak van (77,58 év). A legfiatalabb megye – legalábbis ami a férfiakat illeti – Szabolcs-Szatmár-Bereg, ott az átlagos férfikor (38,7 év), míg a legalacsonyabb női átlagéletkorral Pest megye (42,6 év) büszkélkedhet. A leginkább elöregedettebb megye egyértelműen: Zala, ahol egy átlagos férfi: 42,7 éves, egy átlagos nő pedig: 47,2.

Mielőtt bárki messzemenő és egyénre szabott következtetéseket vonna le, nem árt tudni, hogy a születéskor várható élettartam azoknak az éveknek száma, amelyet az adott évben születettek – feltéve, hogy minden, a halálozási viszonyokat befolyásoló körülmény változatlan marad – átlagosan megélhetnek az adott év korspecifikus halálozási viszonyai mellett. A születéskor várható átlagos élettartam természetesen egyáltalán nem azonos az adott évben születettek életkilátásaival, ez az adott populáció életesélyeit, halálozási viszonyait írja le.

Mivel időközben az orvostudomány fejlődik és változnak a gazdasági-szociális körülmények is, az adott évben születettek tényleges életkilátásai általában sokkal jobbak, mint az így meghatározott érték. Ahogyan az egyes korokban várható élettartamok sem egyszerűen összeadhatóak vagy kivonhatóak, például 1901-ben a születéskor várható élettartam nem érte el a 40 évet, azon kevesek – a népesség alig több mint fele –, akik megérték 40. születésnapjukat, még további 27,33 évre számíthattak átlagosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában