számon kérhetik

2019.07.12. 14:00

Be kell jelenteni, ha tűzeset van – Ez akkor is igaz, ha nem akarunk kárigénnyel fordulni a biztosítóhoz

A tűzvédelmi hatóságnak minden tudomásunkra jutott tűzesetet be kell jelenteni, attól függetlenül, hogy mekkorák voltak a lángok, vagy hogy történt-e sérülés. Aki ezt elmulasztja, azt számon kérhetik, és a biztosítónál sem lesz egyszerű a kárrendezés.

Lakosi Gabriella

A biztosítók túlnyomó része hatósági bizonyítványt kér tűz esetén. A kérelem Vas megyében a körmendi, sárvári és szombathelyi kirendeltségen igényelhető Fotó: VN-Archív

Tűzhelyen felejtett olaj égett Sorokpolányban néhány hete. A tüzet a lakásban elhelyezett érzékelő jelezte az ott tartózkodó embernek. A tűzben és füstben károsodott a konyhabútor és a páraelszívó. A lángokat a lakó oltotta el, személyi sérülés nem történt. Mégis értesítették a hatóságokat, így fizet majd a biztosító – tudtuk meg a vasi katasztrófavédőktől.

Az esetet követően a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség helyszíni szemlét végzett és illeték ellenében hatósági bizonyítványt állított ki. Erre a kár rendezéséhez volt szüksége az ott lakóknak. Enélkül ugyanis hiába kötöttek biztosítást, nem fizetne nekik a cég.

A vonatkozó szabályok szerint a tűzoltóság közreműködése nélkül eloltott, illetőleg az emberi beavatkozás nélkül megszűnt tüzet is kötelesek vagyunk bejelenteni a 112-es segélyhívó számon, vagy az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségnél.

A biztosítók túlnyomó része hatósági bizonyítványt kér tűz esetén. A kérelem Vas megyében a körmendi,
sárvári és szombathelyi kirendeltségen igényelhető Fotó: VN-Archív

Ennek egyik oka, hogy a tűzesettel kapcsolatban előfordulhat hatósági eljárási kötelezettség (pl. bűncselekmény gyanúja esetén), de leggyakrabban azért van erre szükség, hogy a biztosító felé be tudjuk nyújtani a kárigényt.

A biztosítók túlnyomó része a szerződésben ugyanis, ha tűz ütött ki, hatósági bizonyítványt kér. Ezt a kérelem benyújtásától számított 8 napon belül adják ki – tudtuk meg Balogh Eszter szóvivőtől. Személyesen is át lehet venni (az ügyintézővel történő egyeztetés alapján), illetve postai úton is kézbesítik. A papír tartalmazza a tűzjelzés időpontját, a tűzeset helyét és idejét, azt, hogy történt-e tűzoltói beavatkozás, hogy indult-e tűzvizsgálati eljárás, és a kötelező adatgyűjtéssel megszerzett adatok közül azokat, melyek az ügy szempontjából fontosak. A kérelem Vas megyében a Körmendi, Sárvári és Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen kérhető.

Akkor is kell bejelentést tenni, ha nem akarunk a biztosítóhoz fordulni, ugyanis a tűzvédelmi törvény egyértelműen határozza meg a bejelentési kötelezettséget – mondta a szóvivő. Ez tehát minden esetben, a körülményektől függetlenül előírás. A megyénkben a legtöbb tűzeset télen történik, Vas megyében decemberben volt a legtöbb lakástűz, emiatt összesen 48 esetben kellett a tűzoltóknak vonulniuk. Évente 160–180 ilyen eset történik Vas megyében, amellyel kedvező helyen helyezkedünk el megyei bontásban az országos listán. Ez köszönhető annak, hogy a lakosság odafigyel a szabályokra, valamint az intenzív prevenciós munkának is, melyet a katasztrófavédelem már évek óta folytat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában