ELTE

2019.07.11. 07:00

Brazil gépészmérnökök védték meg szakdolgozatukat Szombathelyen

Sikeresen védte meg szakdolgozatát négy külföldi hallgató az ELTE IK Savaria Műszaki Intézete által gondozott angol nyelvű gépészmérnök BSc képzésében.

Merklin Tímea

Először védtek szakdolgozatokat hallgatók a Savaria Műszaki Intézet angol nyelvű gépészmérnök BSc képzésében

Fotó: VN/SMI

A négy hallgató két brazil egyetemen kezdte gépészmérnöki tanulmányait, de egy évet Szombathelyen tanultak a Stipendium Hungaricum ösztöndíj támogatásával. Tanulmányaik között szerepelt néhány tantárgy teljesítésén kívül szakdolgozat írása, majd annak védése, amit remekül teljesítettek. A BSc tanulmányaikat lezáró záróvizsgára viszont Brazíliában kerül sor, ahol a tanulmányaikat korábban elkezdték.

Caio Meneses Carvalho témája a távvezetékek szigetelőit és tartóoszlopait érő dinamikus hatások vizsgálata volt. Hugo Emanoel de Andrade Costa szélerőművek lapátjának igénybevételét vizsgálta annak figyelembevételével, hogy a szél sebessége változik a lapát hossza mentén. Felipe Ortega Silva

Santos különböző alakú szélerőműlapátok jegesedését tanulmányozta. A három hallgató témavezetője dr. Kollár László, a Savaria Műszaki Intézet egyetemi docense volt.

Először védtek szakdolgozatokat hallgatók a Savaria Műszaki Intézet
angol nyelvű gépészmérnök BSc képzésében
Fotó: VN/SMI

Gustavo Henrique Moers a fémlemezek mechanikai jellemzői és technológiai paraméterei közötti kapcsolatokat tanulmányozta. Témavezetője dr. Safranyik Ferenc egyetemi adjunktus.

A négy védés további elő­adásokkal egy konferenciává egészült ki, amit egy olyan pályázat keretében rendeztek meg, amelynek szakmai vezetői a Savaria Műszaki Intézet tanárai, dr. Sidor Jurij és dr. Kollár László egyetemi docensek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában