Elemzéseket készítenek

2019.07.03. 14:00

Határon át: felmérik és értékelik a Rábát

Új határon átnyúló projektet indítottak el: osztrák–magyar együttműködésben vizsgálják a Rába vízminőségét és ökológiai állapotát a következő két esztendőben.

Nemes Judit

Harangozó Bertalan kormánymegbízott is üdvözölte a RaabSTAT projektet

Fotó: Unger Tamás

Projektindító rendezvényre gyűltek össze a RaabSTAT elnevezésű, osztrák–magyar határon átnyúló beruházásban érdekelt felek: a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Burgenlandi Tartományi Kormányhivatal tegnap Szentgotthárdon.

Az önkormányzat képviseletében dr. Haragh László, az Erőforrás Bizottság elnöke beszédében elmondta: a város ezer szállal kötődik a Rábához, ezért nagyon fontos számukra a beruházás, a folyó állapotának feltérképezése.

Úgy fogalmazott, időnként problémát okoz a folyóval való szomszédság, hiszen az 1960-as évek árvizeit, vagy annak habzását nem szabad elfelejteni – ezért folyamatosan figyelik a teljes vízrendszer minőségét.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott szólt arról, hogy Magyarország és Ausztria külügyminisztere a napokban emlékezett meg a határnyitás harmincadik évfordulójáról.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott is üdvözölte a RaabSTAT projektet
Fotó: Unger Tamás

– Meggyőződésem, hogy ha erősítjük az osztrák és a magyar fél közötti bizalmat, akkor nemcsak a Rába vízminőségének, ökológiai egyensúlyának fenntartására és az unokáknak való meghagyására, hanem sok másra is képesek leszünk.

Ausztria részéről dr. Konrad Stania, a Szövetségi Fenntarthatósági és Idegenforgalmi Minisztérium Nemzeti és Nemzetközi Vízgazdálkodási Osztályának vezetője a közös munka és gondolkodás fontosságát hangsúlyozta.

– Sok esetben fordult elő, hogy az országok közötti együttműködéseket vízügyi kérdések alapozták meg. A most induló projekt remek alkalom arra, hogy az úgynevezett Rába-család összegyűljön – emelte ki.

 

Az esemény további részében előadásokban ismertették a projekt előzményeit. Többek között Gaul Réka belügyminisztériumi főosztályvezető-helyettes a Rábán az elmúlt évtizedben zajló vízminőség-javító intézkedésekről beszélt.

Dr. Gerhard Semmelrock, a Stájerországi Tartományi Kormányhivatal osztályvezetője pedig a Rába Akcióprogramban végrehajtott szennyezőanyag-kibocsátással kapcsolatos tevékenységekről szólt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában