Nyitott kapuk az evangélikusoknál

2019.07.18. 07:00

Kis esti zene szólt a kissomlyói templomban

Nyitott kapukkal várta a kissomlyói evangélikus templom és a templomkert a komolyzene kedvelőit a hétvégén.

Civil/Kostyák Borbála

A zene elvarázsol. Játszik Bettermann Rebeka és Bettermann Jákob, a kissomlyói testvérpár

Fotó: VN/KB

Nyáresti közös zenehallgatásra invitálták a komolyzene kedvelőit vasárnap a kissomlyói evangélikus templom kertjébe. A „nyitott templomkert” gondolat jegyében meghirdetett ingyenes programon Telemann, Vivaldi és Mozart művei mellett Debussy néhány játékos darabját és többek között egy katalán népdal átiratát is meghallgathatta a közönség. A szabadtérre tervezett koncertet végül a templomban tartották meg, mivel az időjárás beleszólt a szervezésbe. A lelkész Luther Mártonnak a zenéről mondott gondolatai alapján hívta fel a figyelmet arra a csodára, hogy a muzsika, a zenei harmóniák hogyan tudják az ember lelkét közelebb vinni Isten igazi nagyságához.

A csaknem egy óráig tartó programon három fiatal művész szólaltatta meg hangszerét. A kissomlyói testvérpár, Bettermann Rebeka és Bettermann Jákob mellett Hirling Bettina zongorajátéka csendült fel a faillatú, patinás templom falai között.

A zene elvarázsol. Játszik Bettermann Rebeka és Bettermann Jákob, a kissomlyói testvérpár
Fotó: VN/KB

Rebeka utolsó évét kezdi az idén a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen cselló szakon, Bettina évfolyamtársaként. Jákob már végzett a tanulmányai­val, jelenleg a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara fagott szólamának vezetője.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a fiatalok az evangélikus gyülekezet szervezésében varázslatos hangokkal szórakoztatták a zeneszerető közönséget Kissomlyón – és remélhetőleg nem is ez volt az utolsó.

A koncert után a mindenki számára nyitott templomkertben zsíros kenyér, helyi bor és dinnye várta a közönséget. Több mint félszázan voltak kíváncsiak az eseményre. A koncert után jóízű, kötetlen beszélgetéssel búcsúztak a kellemes estétől és a komolyzenei élménytől.

Civil/Kostyák Borbála

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában