Pinka-völgyi Halas Nap

2019.07.15. 11:30

Pácolódtak, sültek-főttek a halak Vaskeresztesen

A horgászat, a halak és a halas ételek szerelmeseit csábította immár hatodik alkalommal a Pinka-völgyi Halas Nap a településre. Horgászverseny, focikupa, halétel- és halászlékészítő verseny is része volt a szombatnak.

Nemes Judit

20190713 Pinka-völgyi halas nap Vaskeresztes Horváth Balázs, HB, Vas Népe

Fotó: Horváth Balázs

Hagyománya van a halas programoknak Vaskeresztesen, hiszen a település ad otthont a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének, amely a megyei társegyesületekkel közösen hatodszor rendezett halas napot a horgásztónál. Puskás Norbert, a szövetség ügyvezető elnöke elmondta: mint a megye legnagyobb halgazdálkodó szervezete, nemcsak az a szerepük, hogy a horgászatot, horgászvizeket népszerűsítsék, hanem a halfogyasztást is, amely a megyében nagyon alacsony: évente mindössze hat kilogramm fejenként – a rendezvény és az Agrárminisztérium is azt célozza meg, hogy minél többen kóstoljanak halételeket, ismerjék meg azokat. A másik céljuk pedig Vaskeresztes megismertetése, bemutatása a megye lakóinak és a távolabbról érkezőknek – fűzte hozzá.

Az idei versenyen újdonságként külön kategóriában értékelték a halászlét és a halételeket. Szombaton 21 csapat (a többi között Vasvárról, Celldömölkről és Zala megyéből érkeztek) nevezett a megmérettetésre saját specialitásával. Idén harcsaburgerrel is kedveskedtek a rendezvényre látogatóknak – amelynek népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az ételre várók hosszú sora – emelte ki Puskás Norbert. A hamburger mellett sült amúrral, ponttyal, harcsával, ezüstkárásszal, harcsagolyókkal és ízletes pisztrángfalatkákkal várták az éhes látogatókat.

Horgászversenyekkel indították a napot reggel: három helyszínen, a Pinka-holtágnál, az önkormányzati tónál és az Alpesi horgásztónál ragadtak botot a versenyzők, több kategóriában: felnőtt, versenyző, ifjúsági és hölgyek részére hirdettek megmérettetést. A labdarúgók sem tétlenkedtek: a Pinka-völgyi kispályás labdarúgó kupán hét csapat küzdött az aranyéremért. Idén újdonságként két gyermekcsapat is pályára lépett.

A Vaskeresztesi Hagyományőrzők és a Nardai Énekkar színesítette a kulturális programot, délután pedig a könnyed műsorok szerepeltek repertoáron. A gyerekeket ugrálóvár, arcfestés, lufihajtogatók és bűvészek várták.

A délutáni program csúcspontja az eredményhirdetés volt: a halételkészítők közül az Elektromosok Sporthorgász Egyesület vitte el a pálmát pácolt, füstölt harcsafalatkáival.

 

– Tegnap este készült el a sós alapú fűszeres páclé, amiben egy éjszakán keresztül állt a hal, mellé pedig majonézes öntetet készítettem, amihez fokhagymát, fűszereket, petrezselymet használtam. Mivel sós volt a hal, gyümölcsökkel, szőlővel és körtével tálaltam pesztós kenyérfalatkákra szúrva – árulta el a győztes étel hozzávalóit Fodor Judit és Porteleki Gábor, az egyesület elnöke.

Körmendről baráti társaság szállt harcba a győzelemért, ők első alkalommal vettek részt a halas napon, a többi között grillezett halakat vittek a zsűri elé – tudtuk meg Trummer Rudolftól és Horváth Gyulától. A Rábapaty és Vidéke Horgász Egyesület Csupor Mihály vezetésével pedig haltálat, különlegességként paprikás, fokhagymás halkolbászt készített a versenyre. Vidám, halas különlegességekben gazdag rendezvényt zártak szombaton Vaskeresztesen – még az eső sem okozott bosszúságot a látogatóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában