így könnyebb átvészelni

2019.07.26. 07:00

Tomboló hőség után enyhülés jön megyénkben is

Újra tombol a hőség, már éjszaka is alig hűl le a levegő. Akik légkondis irodában töltik az időt, napközben megkönnyebbülhetnek, van, aki a vízpartra menekül, míg mások fagyasztott vizes palackokkal próbálják átvészelni a kánikulát.

Tóth Kata, Lakosi Gabriella

Stamfné Hermann Mónika három és fél hónapos kislányával, Izabellával Szajkon

Fotó: Horváth Balázs

Az OMSZ előrejelzése másodfokú riasztást adott ki mára Vas megye területére. A napi középhőmérséklet 27 °C felett valószínű a meteorológusok szerint.

A kánikula elől a kisgyerekes családok előszeretettel vonulnak el valamelyik természetes tó partjára. A Szajki-tavaknál tegnap már tizenegy óra körül nagy volt a nyüzsgés, több csapat is hűsölt a nagy fák alatt, vagy pancsolt a sekély, hűsítő vízben.

Rovó Ferenc és Ferencné például a héten már harmadik alkalommal látogattak el Sárvárról Szajkra a két és fél éves dédunokájukkal, Mirkóval. Igaz, otthon is van náluk kerti medence, de mégiscsak jobb itt, ahol el tud játszogatni más gyerekekkel, és ha melege van, be tud menni a vízbe vagy az árnyékba. A dédmama elmondta: nagyon meg vannak elégedve a tavaly óta kialakított homokos vízparttal, ahol a sekély vízben pancsolhatnak a gyerekek.

Albert Mónika Bérbaltavárról most járt először Szajkon, a tizenkét fős család együtt jött el hűsölni, lazítani. Kisfiának, Áhimnak mentőmellényt és kalapot is beszereztek a kirándulásra, hogy a víztől és a naptól is védjék.

Szombathelyről érkezett Stampfné Hermann Enikő a három és fél hónapos kislányával, Izabellával, aki láthatóan jól érezte magát a nagy fák árnyékában leterített pokrócon. Enikő elmondta: Izit még szoptatja, de ilyenkor, amikor nagyon nagy a meleg, babavizet is kap, csőrös pohárból. Őt még nem viszi ki a napra, és fürödnie sem ajánlatos, ennek ellenére 50 pluszos naptejjel bekente a bőrét, hiszen a szűrt napfény is veszélyes lehet. Itt a tóparton jól jár a levegő, könnyebben elviselhető a hőség, mint a városban. A fiatal anyuka még egy kis sátorral is készült, hogy ha nem sikerülne félreeső helyet találni, abba húzódjon vissza a kíváncsi szemek elől a szoptatás idejére.

Stamfné Hermann Enikő három és fél hónapos kislányával, Izabellával Szajkon
Fotó: Horváth Balázs

Vannak persze, akiknek a hőség ellenére munkával telik a nap. Gaál Miklós, Horváth Imre és Kányási Ferenc útburkolatot javítanak. A munka a kánikula idején sem állhat meg. Ilyenkor viszont kicsit több szünetet tartanak, ha lehet, árnyékos helyen állnak meg. Van, mikor erre nincs lehetőség, néhány napja egy falu belterületén dolgoznak. Akkor még nehezebb elviselni a forróságot.

A munkavégzéshez kapnak friss vizet, azt egy általuk hozott hűtőtáskában tartják, hogy ne melegedjen fel. Otthon le is szoktak fagyasztani egy-egy palackkal, ez működik jégakkuként. Sokkal jobban tartja a hideget, mint a boltban kifejezetten erre a célra vásárolt eszközök – mondták. Természetesen munkaruha ilyenkor is kötelező, bár bevallják, néha nagyon nehéz elviselni az extrém meleg napon. A biztonság viszont ilyenkor is a legfontosabb.

A munkásoknak napvédő krém is jár, 30 faktorosat kapnak, ezzel védik bőrüket a nap perzselő hatásától. Az elővigyázatosságra szükség is van, extrém magas lehet az UV-sugárzás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon erős UV-B sugárzás várható. Mindenkit arra kérnek, fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen. Amennyiben lehetséges, napközben 11 és 15 óra között kerüljük a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Már nem először az idei nyáron: ismét hőségriasztást adott ki az OMSZ Fotó: Horváth Balázs

A hőségben fontos, hogy mindig legyen nálunk folyadék, elegendő vizet igyunk. Könnyen kiszáradhat ilyenkor a szervezet. A GYSEV is elkezdte, pontosabban folytatta tegnap a vízosztást. A vasúttársaság munkatársai a nagyobb állomásokon, Sopronban és Szombathelyen osztanak palackozott ásványvizet 10 és 17 óra között. A vízosztás a tervek szerint szombatig tart, amennyiben az időjárás indokolja, akár tovább is. A társaság továbbra is azt javasolja utasainak, hogy a nyári kánikulai időszakokban utazásukhoz vigyenek magukkal elegendő mennyiségű ivóvizet. Az alkoholt viszont mellőzni kell.

A hőségben ma már záporok hozhatnak átmeneti felfrissülést. A hétvégén pedig több helyen számíthatunk csapadékra, és az előrejelzések szerint a szél is megélénkül majd. A hőmérséklet várhatóan 28 és 33 fok között alakul majd, néhány fokkal tehát hűl a levegő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában