Kis Triglávtól

2019.08.12. 10:00

A Rába-vidékiek meghódították Szlovénia csúcsát

Hazaérkezett a Rába-vidéki szlovén fiatalok egy csoportja a szlovéniai Triglavról. Vezetőjüket arról kérdeztük, hogyan hódították meg a hegycsúcsot.

Civil/Horváth R. László

Az alaptáborban. Lenn, középen Holecz Károly

Fotó: VN

– A Triglav a szlovén nép nemzeti jelképe, amely Szlovénia címerének és zászlójának egyik alkotóeleme – mondta el érdeklődésünkre Holecz Károly, az orfalui Rába-vidéki Szlovén Kulturális és Turisztikai Egyesület elnöke. – Jakob Aljaž lelkész volt az, aki megőrizte a Triglavot a szlovénségnek.

Megvette a Triglav csúcsát Dovje községtől, és a legmagasabb pontra épített egy fémtornyot, melyet 1895. augusztus 7-én nyitott meg.

A Rába-vidéki szlovén nemzetiségű fiatalok közül többekben felvetődött, amennyiben lehetőségük adódik, megbirkóznának az emberpróbáló feladattal, a 2864 méter magas hegycsúcs meghódításával. Az elmúlt években mind többen indultak útnak, és mindig akadtak, akiknek sikerült a kitűzött célt elérni. Nemrégiben ismét útra kelt egy csoport, hogy a háromnapos útjukon ismét megmásszák a Triglavot.

Az alaptáborban. Lenn, középen Holecz Károly
Fotó: VN

Holecz Károly elmondta, két esztendeje alakult a hegymászó szekció, egy éve pedig a Rába-vidéki Szlovén Kulturális és Turisztikai Egyesület, valamint a Szlovén Katonai Hegymászók Szövetsége együttműködési megállapodást írt alá. Ennek is köszönhető, hogy az alaptáborban Slavko Delalut, a Szlovén Katonai Hegymászók Szövetségének elnöke fogadta a magyarországi küldöttséget.

A csúcsra való feljutás komoly testi és lelki megpróbáltatást jelent, a Szlovén Katonai Hegymászók Szövetségének tagjai felszerelésekkel, szakmai útmutatással látták el a hegycsúcs meghódítására vállalkozókat.

– Ami az Olimposz a görögöknek, az a Triglav a szlovénoknak. A határon túli szlovénoknak is egy jelkép, amely erősíti azoknak a nemzeti öntudatát, akik felismerik benne önmaguk kötődését nemzetük kultúrájához – mondta Holecz Károly, az egyesület elnöke, akitől azt is megtudtuk, hogy a háromnapos program a Szlovén Köztársaság Határon Túli és Diaszpórában élő Szlovének Hivatalának támogatásával valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában