búcsúnap

2019.08.05. 22:23

Megújult a Kálvária

A hétvégén tartják a Nagyboldogasszony-napi búcsút, a város tavaly felújított ősi plébániatemplomának a búcsúnapját. Idén az itt található Kálvária épülete is megújult, előtte térkővel burkolt teret alakítottak ki, ott gyülekezhetnek az ünnepre érkezők majd vasárnap.

Pogács Mónika

A hétvégén tartják a Nagyboldogasszony-napi búcsút. Idén a Kálvária is megszépült Fotó: Unger Tamás

– A kálvária épülete, amely a domonkos szerzetesek temetkezési kriptája fölött magasodik, már nagyon leromlott állapotban volt, szükséges volt a felújítása – mondta el kérdésünkre Tóth Balázs polgármester. Hozzátette: – A város saját erőből tízmillió forintot szánt a renoválásra, amelyből a tető javítása mellett a falak szigetelését, újravakolását is megoldották. A tavasszal kezdődött munkálatok két hónapig tartottak a szigorú műemlékvédelmi előírások betartásával, egyedi, igényes kézművesmunkák elvégzésével.

A hétvégén tartják a Nagyboldogasszony-napi búcsút. Idén a Kálvária is megszépült Fotó: Unger Tamás

– Az 1700-as években itt fakeresztek álltak, majd 1873-ban készült el a kálvária épülete, ahova Jézus és a két lator szobra került – részletezte Sejber Mihály alpolgármester, aki avatott szakemberként a szobrokat maga restaurálta. Az épületen legutóbb harminc éve végeztek javításokat, akkor a szobrokra már nem jutott idő. Ezt az elmaradást pótolta most Sejber Mihály, a múzeumban dolgozó Fodor Dávid pedig az épület fémkeresztjét készítette el, egyedi kovácsmunkával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában