Közgyűlés percről-percre

2019.08.27. 09:35

Puskás a karneválról: letiltásról szó sem volt

Rendkívüli ülést tart ma a szombathelyi képviselő-testület, öt plusz egy napirendi pontot vitatnak meg a meghívó szerint.

VN

13.03

Bölcsődepályázaton indul a szombathelyi önkormányzat

Júliusban változott a bölcsődei férőhelyek kialakítását és bővítését célzó TOP felhívás, ezért van lehetősége most pályázni Szombathelynek a 460 millió forintos keretösszegre. Szeptember 30. a beadási határidő, ma döntenek az előkészítő dokumentumok elkészítéséről, az mintegy 4,3 millió forintjába kerülne az önkormányzatnak, az előterjesztés szerint a 2014-2020-as, projekt-előkészítésekre rendelkezésre álló keretből finanszíroznák.

Megszűnne a bölcsődei várólista, nem csak Szombathelyen, hanem a környéken is, ha felépülhetne egy új, 46 férőhelyes, belvároshoz közeli bölcsőde – látszik az előterjesztésben.

A városi strand területének hátsó részén lehetne kialakítani az új épületet, ha nem áll rendelkezésre a belvárosban más, megfelelő önkormányzati épület.

A határozati javaslatot elfogadták a rendkívüli közgyűlésen.

12.55

Elég lesz 7 ezer

A mostani 10 ezer helyett 7 ezer aláírás lesz szükség a helyi népszavazás kezdeményezéséhez Szombathelyen – 12 igen szavazattal és 9 tartózkodás mellett fogadták el az erről szóló határozatot a képviselők a rendkívüli közgyűlés első napirendjén. Balassa Péter (Jobbik) képviselő volt az előterjesztő, kilenc támogató aláírással rendkívüli közgyűlést kezdeményezett, ezért került a kérdés a közgyűlés elé. A szükséges rendeletalkotás majd szeptember végén lesz.

A napirend vitájában felszólalt dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője is, arról beszélt, hogy az előterjesztés a „nem létező ellenzéki egységet” demonstrálja. Látszik az önkormányzati választásra készülve: két listát, két polgármesterjelöltet állítanak, miközben a kormánypártok egységesek, erősek. Úgy fogalmazott: nem éri el az 5 százalékos parlamenti küszöböt sem a Jobbik sem az MSZP. – Érthető, ha ál-civil szervezetek mögé sorakoznak fel. Ez jó hír a szombathelyieknek, hiszen, ha megismerték dr. Puskás Tivadar összesítését, akkor egyértelmű a folytatás – mondta a napirend vitájában dr. Hende Csaba.

A helyi népszavazásról szóló napirend, mint mondta, csak fügefalevél, álca. Tartózkodásra kérte a kormánypárti képviselőket a szavazásnál – eszerint is nyomták a gombot.

11.20

Helyi népszavazásról tárgyalnak – Meg az önkormányzati választásról is

Kilenc képviselő aláírásával kapott javaslatot – ismertette a polgármester. A javaslat az volt, hogy rendkívüli ülésen változtasson a helyi népszavazásról szóló rendeleten a közgyűlés: csökkentsék a kezdeményezéshez szükséges aláírások számát. A kezdeményező, Balassa Péter (Jobbik) elismételte: A szombathelyi választópolgárok 15 százalékának támogatása kell most a helyi népszavazás kezdeményezéséhez. Az önkormányzati rendeletben a lakosság 10 és 25 százaléka közöttinek kell lennie a támogatók arányának, Szombathelyen tehát 10 ezer aláírás kell. Balassa Péter azt szeretné, legyen a törvényi minimum, 10 százalék. Azért, hogy minél inkább bevonhassák a szombathelyieket a döntésekbe. Most 63 ezer 31 fő a szombathelyi választópolgárok száma – ennek fényében 7 ezer a javaslata, legyen elég ennyi a népszavazás kezdeményezéséhez.

Illés Károly (Fidesz-KDNP) alpolgármester szerint eddig is meghallgatták a városlakókat, így tervezik a jövőben is. A jelenleg hatályos rendelet megfelel a törvényi feltételeknek.

Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője kért és kapott szót. Azt kérdezte: mi az értelme? Hiszen a 2017-es rendelet a középérték alatti: 10 és 25 százalék között, közelebbi a minimumhoz a 15 százalék, a jelenlegi rendelet. Szerinte az ellenzék célja az egység demonstrálása – hiszen megosztottak, miközben egységesek a kormánypártok. Példaként Koczka Tibort említette, aki kilépett a Fideszből, automatikusan veszítette el a párttagságát a független jelöltségével. Arról is szólt, hogy nem éri el az 5 százalékos parlamenti küszöböt sem a Jobbik, sem az MSZP, érthető, ha ál-civil szervezetek mögé sorakoznak fel. – Ez jó hír a szombathelyieknek, hiszen, ha megismerték dr. Puskás Tivadar összesítését, akkor egyértelmű a folytatás – mondta. Szerinte a helyi népszavazással kapcsolatos előterjesztés álságos. Azt mondta, látszólag Szombathelynek akarnak jót, de feleslegesen összetrombitált közgyűlés, mutatva, hogy „együtt vannak”. – De két ellenzéki lista van és egy kormánypárti lista van Szombathelyen – fűzte hozzá dr. Hende Csaba.

10.50

Az egyórás kiadvány-bemutató után Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) frakcióvezető gratulált dr. Puskás Tivadarnak a Magyar Érdemrend középkeresztje elismeréshez.

Aztán a napirendről döntöttek: eszerint nem hat, hanem hét napirendet vitatnak meg ma, az első az eredetileg ötödik, a zárt ülésen pedig díszpolgári cím adományozása is téma lesz.

9.00

A közgyűlés néhány perccel 9 óra után határozatképes volt, Szuhai Viktor (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) az egyetlen hiányzó, a polgármester megnyitotta az ülést.

Dr. Puskás Tivadar polgármester gratulált a Fidesz-KDNP-nek, hogy hétfőn elsőként leadta a szükséges számú ajánlást a képviselő- és polgármesterjelöltjéhez.

A Savaria Történelmi Karneválról is beszélt: kreált konfliktus is megjelent az országos hírek között, a nyitó és záró ceremónia alakításában volt fő szervezői kérdés. – Nem én vagyok a karnevál fő szervezője – mondta. A fő szervező azt kérte, magasztos, emelkedett hangvételű színpadi elemekkel tegyék érdekessé, újjá és mássá a jubileumi, huszadik karnevál nyitó és záró ünnepségét. Konzultálva a főrendezővel, úgy döntöttek, hogy a nyitó és a záró ünnepség helyén a karneválra készült rövid színpadi darabot nem érdemes bemutatni. Úgy tudja, vasárnap bemutatták – sikerrel. – Letiltásról szó sem volt – fogalmazott.

– 2019. október 13-án Szombathely új polgármestert választ, nekem, és önöknek, képviselőtársaim, kötelességünk beszámolni, hogy 2014 óta mit tettünk Szombathelyért – mondta a polgármester. Saját unkáját illetően, az elmúlt kilenc évet témák mentén összegezte egy kiadványban, azt hétfőn a sajtónak, a közgyűlésen a képviselőknek mutatta be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában