Intézkedés

2019.08.01. 07:00

Schengeni határátkelők fejlesztése – Gulyás Gergely miniszter válaszolt kérdéseinkre

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a jövő évi költségvetésből 596 millió forintot fordít a kormány a határátkelők fejlesztésére.

Osváth Sarolta

A belső schengeni határ mentén a Szentgotthárd-rábafüzesi határátkelő az egyike azoknak, amelyek akadálymentesítését támogatja a kormány

Fotó: Szendi Péter

A kormány múlt héten megjelent rendelete Vas megyében öt korábbi átkelőhelyet érint – erősítette meg lapunk kérdésére Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai sajtótájékoztatóján. A részletes terveknek 2020. június 30-áig kell elkészülniük.

A kormány a 2020. évi költségvetésből 596 millió forintot fordít a határátkelőhelyek fejlesztésére – ezen belül a belső schengeni határokon meglévő, használaton kívüli épületek és környezetük rendezésére is.

Mint korábban megírtuk, Bajánsenye, Bozsok, Bucsu, Kőszeg és Rábafüzes határátkelőkről van szó. Gulyás Gergely érdeklődésünkre elmondta, hogy az intézkedés Vas megyében valóban ezt az öt korábbi határkelőt érinti, amelyek a belső schengeni határ mentén jelenleg nem működnek. Hozzátette: a belső schengeni határátkelő helyeken nemcsak Magyarország, hanem szinte egyetlen tagállam sem bontotta le az infrastruktúrát, mert a schengeni egyezmény szerint a határellenőrzés átmenetileg, hat hónapos időtartamra visszaállítható és meghosszabbítható. Bajorországban például három éve, a migrációs válság kezdetétől működik – jegyezte meg.

A belső schengeni határ mentén a Szentgotthárd-rábafüzesi határátkelő az egyike azoknak, amelyek akadálymentesítését támogatja a kormány
Fotó: Szendi Péter

Arra a kérdésünkre, hogy vannak-e már elképzelések a részletekre vonatkozóan, lebontják-e, vagy egyéb, esetleg idegenforgalmi célra hasznosítják-e az épületeket, a miniszter kiemelte: a kormány által biztosított forrás elsősorban akadálymentesítésre és rekonstrukciós célokra szolgál. A kormányrendeletben megjelölt csaknem 600 millió forint határátkelőhelyenként 20–50 millió forintos összeget jelent, amelyből csak a tervezést finanszírozzák. Ennek a határideje 2020. június 30., a kormány ezt követően dönt majd a kivitelezésről és az ahhoz szükséges forrásokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában