kiállítás

2019.09.09. 07:00

Hajlékony formák, lebegő lelkek Szentgotthárdon

Reisinger Magdolna alkotásaiból nyílt kiállítás pénteken a Szlovének Házában.

Civil/Horváth R. László

Egyéni stílus. Reisinger Magdolna kiállítása a Szlovének Házában

Fotó: VN/HRL

A szentgotthárdi Szlovén Kulturális és Információs Központban Hirnök József, a Magyarországi Szlovének Szövetségének alelnöke köszöntötte mindazokat, akik eljöttek Reisinger Magdolna szobor- és festménykiállításának megnyitójára. Köszöntőjében elmondta, hogy a kiállítótér mindenki számára nyitva áll. Hiszen nem titkolt célja a kulturális központnak, hogy a Szentgotthárdhoz bármilyen szállal kötődő alkotóknak bemutatkozási lehetőséget biztosítva inspirálják további munkára a képző-, illetve bármely művészeti ág képviselőit.

– A hölgy, aki térben lát – így utalt az alkotóra tárlatvezetésében Csomós Erika, a Takács Jenő Művészeti Iskola rajz- és vizuáliskultúra-tanára, aki hangsúlyozta: – A rideg építőipari anyagokból kialakított hajlékony formák, a lebegő lelkek, a festmények, amelyekből hiányzik a festék, mind-mind Reisinger Magdolna egyéni stílusát jellemzik.

Egyéni stílus. Reisinger Magdolna kiállítása a Szlovének Házában
Fotó: VN/HRL

Az első szentgotthárdi tárlatmegnyitón beszélgettünk a szobrásszal, aki elmondta, szereti a természetes színeket, s arra törekszik, hogy alkotásai maradandóak legyenek. A szentgotthárdi születésű alkotóművész a gimnázium elvégzését követően képzőművészeti tanulmányait Budapesten folytatta, ahol festészettel és Tiffany-üvegművészettel foglalkozott. A zárt világból való kitörést az egyedi anyagösszetétel és speciális technika tette számára lehetővé, szobrai (a kisplasztikáktól az óriási Ytong-szobrokig) egyszerre távolságtartóak s egyszersmind elegánsan filigránok.

A közelmúltban kinevezett szentgotthárdi szlovén főkonzul asszony, Metka Lajnšček első hivatalos közszereplésén örömét fejezte ki, hogy egy igazán színvonalas, nagy gonddal összeállított kiállítást ajánlhatott a jelenlévők figyelmébe.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi parlamenti szószóló, valamint Kovács Andrea, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke. Reisinger Magdolna kiállítása a hónap végéig tekinthető meg a szentgotthárdi Lipában.

Civil/Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában