Öt faluban jobb minőségű a víz

2019.09.27. 07:00

Kicserélték az elavult, gazdaságtalan berendezéseket

Csütörtökön megtartották a Tormásliget–Iklanberény–Lócs, illetve Halogy és Daraboshegy települések vízminőség-javítása program zárórendezvényét a csepregi önkormányzati hivatalban, az érintett községek polgármestereinek részvételével.

Merklin Tímea

Polgármesterek és a projekt kivitelezői a projektzárón: Tálosi Dániel, Horváth István, Németh Gábor, Mester Árpád, Berényi Pál, Kohuth Viktor és Barabás Miklós Fotó: Ohr Tibor

A beruházás összesen 189,7 millió forintba került, amit kilencven százalékban az Európai Unió, a fennmaradó részt a központi költségvetés finanszírozott.

A Széchenyi 2020 program keretében Tormásliget Község Önkormányzata, valamint további négy konzorciumi tag 170,73 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert. Ebből Tormásliget, Daraboshegy, Ha­logy, Iklanberény és Lócs községek részesültek az NFP Nemzeti Fejlesztési Program­iroda Nonprofit Kft. konzorciumi vezetésével.

– Az arzén a határérték fe­lett volt (14 mikrogramm/liter) a nevezett településeken. A szolgáltató nem ezt az arzénos vizet szolgáltatta eddig, hanem ideiglenes megoldásként határérték (10 mikro­gramm/liter) alatt tartotta az uniós előírásnak megfelelően. A projektnek köszönhetően technológiát tudtunk telepíteni az egyik területre, a másik területen pedig távvezetéken tudjuk szolgáltatni a vizet – mondta összefoglalóan dr. Kohuth Viktor, a Vasivíz Vas megyei Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója.

Polgármesterek és a projekt kivitelezői a projektzárón: Tálosi Dániel, Horváth István, Németh Gábor,
Mester Árpád, Berényi Pál, Kohuth Viktor és Barabás Miklós Fotó: Ohr Tibor

– Amint ismert, a konzorciumi tagok összesen 170,73 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyertek, ezt egészítette ki a központi költségvetés a beruházáshoz szükséges 189,7 millió forintra. Azért, hogy a vízminőség javítására minél nagyobb összegeket tudjunk lehívni, a kormány úgy döntött, hogy a problémában érintett településeket egy csomagba rakja bele, ezért indultak országszerte a vízminőség-javító programok – emelte ki a vezérigazgató.

 

Hozzátette: Vas megyében a fent felsoroltakon kívül hat ivóvízminőség-javító és tíz szenny­víz­program van folya­matban, vagy indul majd 2020-ban.

A tormásligeti vízellátó rendszer a falu mellett ellátja még az iklanberényi és a lócsi háztartásokat, míg Daraboshegy és Halogy mindennapi ivóvízellátását utóbbi területén lévő vízműtelep két mélyfúrású kútja biztosítja a lakosság számára.

A csütörtöki projektzáró rendezvényen megtudtuk, mindkét korábbi vízellátó rendszer vízbázisa alulmaradt az egészséges ivóvíz kategóriá­ján, mivel a kutak nemcsak az arzén, hanem a vas és a mangán tekintetében sem feleltek meg az előírt paramétereknek.

A zárórendezvényen Barabás Miklós, a kivitelezőcég ügyvezetője ismertette a részleteket a megjelenteknek. Hangsúlyozta, a beruházás során az elavult és bizonytalanul, valamint gazdaságtalanul működő gépeket, berendezéseket cserélték ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában