a Jankovics család történelme

2019.09.16. 14:00

Könyv került a horvát nap középpontjába Csepregen

A Jankovics földesurak három hazája – Horvátország, Magyar­ország, Ausztria című, horvát nyelvű könyv bemutatója volt a fő attrakciója a szombaton megrendezett horvát napnak Csepregen.

Merklin Tímea

Balogh Jánosné, dr. Nikola Bencic és Kissné Krály Mária

Fotó: Unger Tamás

Horvát–magyar történelmi megemlékező szentmisét tartottak a Boldogasszony-kápolnában, megkoszorúzták a temetőben a Jankovics földesúri sírokat, hazai és horvátországi vendégek adtak műsort a Hangya Panzió udvarán, ahol bemutatták a könyvet.

Különlegessége, hogy a szerző, Balogh Jánosné Horváth Terézia úgy vállalkozott a többéves kutatómunkára, hogy nem is beszéli a nyelvet, írása azonban fordítók segítségével mégis horvátul jelent meg Csepreg Város Horvát Nemzetiségi Önkormányzata kiadásában, Kissné Krály Mária menedzselésével.

Balogh Jánosné, dr. Nikola Bencic és Kissné Krály Mária
Fotó: Unger Tamás

A szerzőről megtudtuk: az anyai nagyapja Csepregen született, az ősei jobbágyok voltak a Jankovicsok alatt. Dr. Nikola Bencic ismertetésében elmondta: a könyv nem regény, habár regényt lehetne írni bármelyik résztémából, nem lexikon, habár rengeteg lexikális tudást tartalmaz.

 

A Jankovics család Boszniából származott, az utolsó közülük a Bécs melletti Pressbaumban halt meg – a korábbi hatalmas birtokok ellenére – nagy szegénységben. Hanyatlásuk a jobbágyfelszabadítás után kezdődött, amikor már nem volt ember, aki „robotban” a várfelújítást és más munkákat elvégezte volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában