Kampányuk eddigi tapasztalatait foglalta össze Balázsy Péter

2019.09.12. 12:38

Szó volt az uniós pályázatokról, polgármesteri vitáról, a fiatalok bérlakáshoz jutásáról

Több, mint 15 ezer embert keresett fel képviselőtársaival, és fontos észrevételeket kaptak; kormányzati szereplőkkel is tárgyalt a város jövőjéről, mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Balázsy Péter, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

VN

Fotó: Cseh Gábor

A Berzsenyi téren Balázsy Péter arról beszélt, ő és képviselőtársai, a Fidesz-KDNP szombathelyi jelöltjei már több, mint 15 ezer emberrel vették fel a kapcsolatot, találkoztak személyesen az elmúlt hetekben. Mint mondta, fontos észrevételeket kaptak arra vonatkozóan, hogy milyen irányba kell továbbfejleszteni a várost. Például, hogy a kámoni városrészen a Búzavirág utcában játszótérre, a Joskar-Ola lakótelepen a vasúti töltés mellett zajvédő falra lenne szükség, a gyöngyöshermániak pedig út- és járdafelújítást sürgettek. Balázsy Péter hozzátette: maguk is tisztában vannak azzal, milyen pontok mentén kell fejleszteni a megyeszékhelyt, mégis fontos, hogy ezeket a helyiek megerősítik. Az elmúlt hetekben programalkotási folyamatuk olyan fázisba jutott, hogy a korábban a közösségi oldalon közreadott 18 pontból álló vitairatot bővebb formában hozzák nyilvánosságra: két hét múlva hétfőn programbemutatón ismertetik majd a részleteket. Szó lesz arról is, milyen eszközök mentén kívánják fejleszteni a várost.

Fotók: Cseh Gábor

A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje az elmúlt hetekben kormányzati szereplőkkel is találkozott Szombathely érdekében: dr. Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár arról biztosította, hogy a város életében fontos tömegközlekedés megújítása elérhető közelségbe került. Novemberben pályázhat és egy országos mintaprojekt pilot szakaszába kapcsolódhat be Szombathely. Első lépésként elektromos buszok érkeznek ide tesztelésre. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára pedig arról beszélt, Szombathelyen olyan mértékű fejlesztések történtek, amelyek alapján joggal mondható, hogy európai városban élünk. Balázsy arról is beszámolt: már a bizottság előtt van az a javaslat, amely szerint a 2021–2027-es ciklusban hasonló mértékben és módon zajlanak majd az uniós pályázatok. Továbbra sem lesznek közvetlen uniós források nagy értékű infrastrukturális fejlesztésekre – ezt fontos fejleménynek nevezte az elmúlt hetek politikai zavarkeltése után. Már a bizottság előtt van az a javaslat, amely szerint a 2021–2027-es ciklusban hasonló mértékben és módon zajlanak majd az uniós pályázatok – ezt fontos fejleménynek nevezte az elmúlt hetek politikai zavarkeltése után. Azzal zárta szavait: a Szombathelyen élőkkel együtt, képviselőtársaival közösen, a kormányzat támogatásával élhető és otthonos Szombathelyt szeretnének építeni, ami az itt élőket szolgálja.

Az Éljen Szombathely! jelöltje, Nemény András szerdai sajtótájékoztatóján arra utalt: munkásszálló készült volna a régi NAV-székházból. Ezt cáfolta Balázsy Péter, és személyes álláspontját ismertette: nem épül ukránoknak munkásszálló a városban. Programjukban szerepel a fiatalok bérlakáshoz jutásának támogatása, de ezt nem új építésű, a városképbe nem illő ingatlanok megépítésével képzelik, hanem a város birtokában lévő közel 2 ezer bérlakást fejlesztésével.

Egy lehetséges polgármesteri vitában való részvételét felvető újságírói kérdésre válaszolva Balázsy Péter elmondta még: hajlandó vitázni, de továbbra is az ellenzék térfelén pattog a labda. Miután eldöntötték, kivel álljon ki vitázni, ő vállalja. Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, ország­gyűlési alelnök ezt azzal egészítette ki, Szombathelyen egyszerű a politikai képlet, az ellenzéki egység helyett ellenzéki kétség van. Két polgármesterjelöltet állított az ellenzéki oldal: az egyik Nemény András, az MSZP Vas megyei elnöke, a másik Koczka Tibor, aki a Jobbik jelötjeként indul a megmérettetésen. A pártlogók vállalása helyett mindketten egy-egy civil szervezetet rántottak maguk elé. Hende Csaba kifejtette: aki úgy gondolja, hogy Szombathely fejlődésének kulcsa egy kormánypárti polgármester és kormánypárti közgyűlési többség, annak egyszerű dolga van: voksoljon Balázsy Péterre és csapatára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában